Cristian Orgonaş: Ne îndreptăm spre un deficit bugetar record în 2010 - Bloguri economice

luni, 29 martie 2010

Cristian Orgonaş: Ne îndreptăm spre un deficit bugetar record în 2010

Conform datelor Ministerului de Finante, in primele doua luni din 2010 deficitul bugetar a ajuns la echivalentul a 1.08% din PIB-ul prognozat pentru acest an, cifra fiind mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut, cand deficitul bugetar a fost de doar 0.7%.

Pentru 2010 guvernul are o tinta de deficit de 5.9%, in scadere cu 1.5% fata de 2009 insa daca ne uitam la cifrele pe ianuarie si februarie, intelegem ca atingerea acestei tinte va fi extrem de dificila si asta din trei motive:

1. Incasari-cheltuieli: cel putin pana in acest moment, veniturile la buget au fost mai mici iar cheltuielile mai mari decat cele de anul trecut, astfel ca deficitul bugetar in loc sa scada, a crescut.

Ce inseamna asta? Inseamna ca in ultimele zece luni din acest an, guvernul nu numai ca trebuie sa respecte prognoza initiala, ci trebuie sa si corecteze derapajul din primele doua luni.

In graficul de mai jos se poate observa evolutia deficitului bugetar in perioada 2007-2009 si in primele doua luni din 2010. Este evident faptul ca linia rosie se afla in “partea gresita” a graficului, iar prognoza nu este deloc incurajatoare.2. Valoarea PIB: la constituirea bugetului, guvernul a luat in calcul un PIB de 538.9 miliarde lei, in crestere nominala cu 9.7% fata de 2009, tinta care probabil se va dovedi optimista, astfel ca in lunile urmatoare este posibil ca prognoza legata de evolutia PIB sa fie ajustata in jos.

Ce inseamna asta? Inseamna ca odata cu scaderea bazei de raportare (respectiv a PIB-ului) si cheltuielile trebuie reduse suplimentar fata de reducerea generata de punctul 1.

Din acest punct de vedere, probabil ca guvernul va apara cu dintii in fata FMI valoarea PIB prognozata initial, chiar daca la un moment dat va deveni evident faptul ca cifrele nu sunt realiste.

Sa nu uitam ca anul trecut in ianuarie, guvernul a prognozat pentru 2009 un PIB de 579 miliarde lei, a scazut prognoza la 531 mld lei in februarie, apoi la 497 mld lei in septembrie, pentru ca pana la urma PIB-ul sa fie de 491.3 mld lei.

Pentru a sumariza – daca guvernul va modifica PIB-ul prognozat pentru 2010, modificarea nu poate fi decat in jos.

3. Managementul cheltuielilor publice: pe vremea guvernarii liberale, cea mai mare parte a deficitului bugetar era realizat in ultimele doua luni (fapt vizibil pe graficul de mai sus), astfel ca guvernului Boc i-a fost relativ usor anul trecut sa tina deficitul sub control prin reducerea cheltuielilor in noiembrie si decembrie.

In 2010 reducerea suplimentara a cheltuielilor va fi foarte greu de realizat, mai ales daca tinem cont ca la sfarsitul lui 2009, guvernul a economisit aproape jumatate de miliard de euro obligandu-i pe bugetari sa isi ia zile de concediu fara plata.

Ce va face dl Boc in a doua jumatate a anului daca deficitul bugetar va scapa de sub control? Va cere din nou bugetarilor sa intre in concediu fara plata? Va taia si mai mult de la investitii? Va bate cu pumnul in masa FMI cerand cresterea deficitului?

PS: cred ca sunt 20-30% sanse ca deficitul bugetar sa nu depaseasca 5.9% anul asta. Dar se mai intampla si minuni….

Citeste si: Cum combate guvernul criza? Scade investitiile si creste sumele alocate asistentei sociale.

Despre acelasi subiect a scris si Bogdan Glavan.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP