Cristian Orgonaş: Numărul persoanelor fizice cu restanţe la bănci a ajuns aproape de 700.000 - Bloguri economice

sâmbătă, 27 martie 2010

Cristian Orgonaş: Numărul persoanelor fizice cu restanţe la bănci a ajuns aproape de 700.000

La sfarsitul lunii ianuarie, numarul persoanelor fizice cu restante la banci mai vechi de 30 de zile a ajuns la 691,207, in crestere usoara fata de sfarsitul lunii decembrie (+1.1%) insa in crestere semnificativa comparativ cu luna corespunzatoare a anului trecut, cand numarul restantierilor era de 482,992.

In ceea ce priveste valoarea restantelor, aceasta este de 3.26 miliarde lei respectiv 793 mil euro, in crestere cu 14.7% comparativ cu decembrie, suma fiind cu 189% mai mare decat in urma cu un an.

Cresterea mai rapida a soldului restantelor a avut drept efect cresterea restantei medii pe cap de restantier de la 2,330 lei in ianuarie 2009 la 4,700 lei in ianuarie 2010, detalii in graficul de mai jos, click pentru marire.Vestea usor incurajatoare este ca ritmul anual de crestere al numarului de restantieri pare sa incetineasca, astfel ca dupa un varf inregistrat in iulie 2009, luna in care numarul restantierilor era cu 59% mai mare decat in iulie 2008, in ianuarie ritmul anual de crestere a incetinit la 43%, insa mai este mult pana cand procentul se va apropia de zero.

Pe de alta parte, vestea proasta este ca suma restantelor creste mai repede decat numarul restantierilor, ceea ce inseamna ca au inceput sa aiba probleme si persoane care au luat credite de valori mari (ipotecare?).

Cresterea numarului de restantieri are o stransa legatura cu cresterea somajului si atat timp cat somajul va continua sa creasca, numarul restantierilor nu are cum sa scada, nici macar sa se stabilizeze. Mai jos evolutie numarului de someri si restantieri, corelatia fiind evidenta.Surse: Buletinul lunar al BNR, ANOFM

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP