Cristian Orgonaş: Pe scurt despre comerţul internaţional, industrie şi construcţii - Bloguri economice

vineri, 12 martie 2010

Cristian Orgonaş: Pe scurt despre comerţul internaţional, industrie şi construcţii

1. Comertul exterior. În luna ianuarie 2010, conform estimărilor preliminare ale Institutului Naţional de Statistică, exporturile FOB au însumat 2305,5 milioane euro, iar importurile CIF au însumat 2732,3 milioane euro. Comparativ cu luna ianuarie 2009, exporturile au crescut cu 19,8%, iar importurile cu 4,4%. Deficitul comercial FOB-CIF în luna ianuarie 2010 a fost de 426,8 milioane euro, mai mic cu 265,8 milioane euro decât în luna ianuarie 2009.

De remarcat ca luna ianuarie a fost a treia luna consecutiva de crestere anuala a exporturilor, in timp ce importurile au crescut nesemnificativ. In plus, in acest an nu vom avea probleme cu deficitul comercial. Alaturat evolutia lunara din ultimii 3 ani a importurilor, exporturilor si a deficitului comercial.

2. Industria. INS: in luna ianuarie 2010, producţia industrială (serie brută) a scăzut faţă de luna precedentă cu 4,6% şi a crescut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,1% .

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială a crescut atât ca seria brută cât şi ca seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 6,9%, respectiv cu 7,1%, detalii alaturat.

Exporturile au tras clar industria in sus in ultimele luni, insa nu putem isi din criza doar pe baza exporturilor. Oricum, industria genereaza aproape un sfert din PIB, iar o crestere de 4% a industriei adauga 1% la PIB.

3. Constructiile. INS: in luna ianuarie 2010, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut faţă de luna decembrie 2009, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 64,5%, respectiv 6,0%.

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 12,4% şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 12,6%, detalii alaturat.

Nimic nou pe frontul constructiilor – cel mai probabil, vom putea discuta despre revenire abia din vara.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP