Cristian Orgonaş: Pentru un trimestru, economia românească a ieşit din recesiune - Bloguri economice

miercuri, 3 martie 2010

Cristian Orgonaş: Pentru un trimestru, economia românească a ieşit din recesiune

INS a comunicat astazi evolutia revizuita a PIB in fiecare dintre cele patru trimestre ale anului trecut, iar diferentele fata de ceea ce s-a comunicat initial sunt extrem de mari.

Astfel, in primul trimestru economia a scazut cu un procent anualizat de 17.4% comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut (serie ajustata), procent mai mic decat scaderea de 19.7% comunicata initial (-4.1% vs -4.6% neanualizat).

In trimestrul doi revizuirea a fost in jos, de la o scadere anualizata de 4.5% la o scadere de 6.1% (-1.1% vs -1.5%);

In trimestrul trei, PIB-ul a crescut fata de trimestrul doi cu 0.1% ceea ce anualizat inseamna 0.4%, ceea ce mai departe inseamna ca teoretic am iesit din recesiune. Initial, scaderea PIB a fost de 0.6% sau 2.4% anualizat. Intre noi fie vorba, mi se pare cam mare diferenta intre -0.6% si +0.1%.

Insa, pe cat de repede am iesit din recesiune pe atat de repede am intrat din nou – in trimestrul patru, PIB-ul a scazut cu 1.5% fata de trimestrul trei, procentul anualizat fiind de 6.1%, similar cu cel comunicat initial, detaliile mai jos, click pe grafic pentru marire.Din cauza vremurilor nefavorabile, iesirea din recesiune se amana :)

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP