Cristian Orgonaş: România, mare putere auto europeană? - Bloguri economice

miercuri, 24 martie 2010

Cristian Orgonaş: România, mare putere auto europeană?

In mod normal, atunci cand o tara inregistreaza un excedent comercial cu o alta tara inseamna ca produce bunuri pe care tara cu deficit ori nu le produce, ori le produce dar nu in cantitatea si la calitatea ceruta de piata.

Daca discutam insa despre automobile si despre relatiile comerciale dintre Romania si Germania, ne dam seama ca traim un moment istoric: in 2009, valoarea exporturilor auto in Germania a depasit valoarea importurilor auto din Germania si mai mult decat atat, inregistram un excedent comercial si in relatia cu Franta si Italia, respectiv cu primele trei puteri auto ale Europei.

In 2007, deficitul comercial inregistrat in domeniul auto de Romania in relatia cu aceste trei tari a fost de 1.8 miliarde euro, in 2008 deficitul a fost tot de 1.8 miliarde euro, iar in 2009 am avut un excedent de 850 milioane euro, click pe graficul alaturat pentru detalii.

Schimbarea de trend inregistrata in doar un an este absolut uluitoare si are urmatoarele doua explicatii:

1. Piata auto interna a scazut foarte mult in 2009, astfel ca importurile din Germania, Franta si Italia au scazut si ele;

2. Exporturile Dacia au explodat anul trecut, cresterea fata de 2008 fiind de peste 50%;

Sa intelegem ca producem masini mai bune decat nemtii, francezii sau italienii? Nu, trebuie sa intelegem ca Romania exporta un produs care raspunde foarte bine necesitatilor unui important segment al pietei vestice, clienti care isi doresc o masina ieftina de o calitate rezonabila.

Pe de alta parte, am reusit sa devenim trend-setteri in domeniu, ceea ce inseamna ca pe drumul deschis de Dacia vor pasi toti marii producatori auto, care acum investesc sume semnificative de bani pentru a dezvolta si produce masini ieftine si fiabile.

Sa vedem ce se va intampla cu balanta comerciala cand si Ford va exporta de la Craiova 200.000 de masini anual...

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP