Cristian Orgonaş: România, pe locul 9 în UE din punctul de vedere al rezervelor valutare - Bloguri economice

luni, 29 martie 2010

Cristian Orgonaş: România, pe locul 9 în UE din punctul de vedere al rezervelor valutare

La sfarsitul lunii februarie rezervele valutare la BNR totalizau 32.5 miliarde euro cu tot cu aur, cifra care ne situeaza pe locul noua in UE. La sfarsitul anului 2008 eram pe locul 7, iar la sfarsitul anului 2007 pe locul 6.

Daca luam insa in considerare gradul de acoperire al rezervelor calculat in luni de importuri ne situam pe locul doi, rezervele valutare ale Romaniei reprezentand echivalentul a 10 luni de importuri. Din acest punct de vedere, mai bine decat noi sta doar Danemarca, rezervele acestei tari reprezentand echivalentul a 11.3 luni de importuri, click pe graficul de mai jos pentru detalii.In ultimii doi ani, rezervele valutare ale Danemarcei au crescut cu 140% datorita cumpararilor masive de valuta ale Bancii Nationale, realizate cu scopul de a stopa aprecierea coroanei daneze.

Este evident ca BNR are acum o rezerva disproportionata in comparatie cu volumul comertului exterior si al schimburilor de pe piata valutara, iar in lunile urmatoare este posibil ca rezerva sa creasca pe fondul intrarilor de valuta si interventiilor BNR pe piata valutara.

Sa vedem cat de mult vor scadea RMO la valuta in acest an si unde se vor duce banii returnati bancilor de catre BNR.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP