Cristian Orgonaş: Turism: România versus Bulgaria - Bloguri economice

miercuri, 17 martie 2010

Cristian Orgonaş: Turism: România versus Bulgaria

Prezenta Bulgariei in UE ne face sa ne simtim ceva mai bine: nu suntem ultimii. Avem salarii mai mari, un PIB pe cap de locuitor mai mare decat cel al bulgarilor, iar coruptii lor sunt mai corupti decat ai nostri.

Daca discutam insa despre turism, Bulgaria se afla cu cel putin 10 ani inaintea Romaniei. De ce? Pentru ca in ultimii ani, bulgarii au facut ceea ce trebuie pentru a isi dezvolta aceasta industrie, in timp ce noi nu am facut practic nimic.

Sa vedem cum a evoluat in ultimii 20 de ani industria turistica in Romania si Bulgaria.

1. Unitati de cazare

La sfarsitul anului 2008, in Romania existau 4,884 unitati de cazare iar in Bulgaria 2128, in timp ce numarul paturilor era relativ egal, respectiv 294,210 in Romania si 271,642 in Bulgaria.

O prima concluzie ar fi aceea ca bulgarii au un numar dublu de paturi pe unitate de cazare, ceea ce inseamna ca au hoteluri mai mari decat ale noastre.

Daca privim evolutia din ultimii 20 de ani a infrastructurii hoteliere in cele doua tari, observam ca exista diferente notabile: in Romania, punctul de minim a fost atins imediat dupa Revolutie, in 1993, cand numarul unitatilor de cazare a scazut cu 17% fata de 1990, dupa care a inceput sa creasca.

In Bulgaria, punctul de minim a fost atins in 1999, cand numarul unitatilor de cazare era cu 41% mai mic decat cel din 1990.

Ce inseamna asta? Ca in Romania nu a avut loc nicio restructurare serioasa a infrastructurii hoteliere, in timp ce bulgarii au inchis o gramada de hoteluri si au vandut tot ce au putut, iar in acest moment au cu 200% mai multe hoteluri decat in 1999, detalii in graficul alaturat, click pe grafic pentru marire.

Mai departe, daca privim evolutia din perioada 2000-2008, observam ca bulgarii au deschis 1418 unitati de cazare iar romanii 1631, insa numarul de paturi a crescut cu aproape 156.000 in cazul bulgarilor si cu doar 11,400 in cazul nostru.

Concluzia? In timp ce investitorii straini construiau in Bulgaria hoteluri cu zeci/sute de camere, la noi se construiau pensiuni cu cateva camere. Fiecare dupa posibilitati…

2. Investitii straine in domeniul turismului

Bulgarii nu aveau cum sa ne-o ia inainte fara sa investeasca masiv in turism. La sfarsitul anului 2008, stocul total de investitii straine existent in acest domeniu era de 181 milioane euro in Romania (0.4% din totalul stocului de investitii straine) si 487 milioane in Bulgaria (2.5% din total).

Situatia sta insa mult mai prost decat pare la prima vedere pentru ca Bulgaria este o tara de peste doua ori mai mica decat Romania, astfel ca investitiile pe cap de locuitor sunt de 8.4 euro la noi si 54 euro la bulgari, iar investitiile straine in domeniul turismului calculate pe kilometru patrat de teritoriu sunt de 762 euro in RO si 4,390 euro in Bulgaria.

Ce rezulta de aici? Bulgarii s-au bazat pe investitorii straini pentru a isi dezvolta industria turistica, in timp ce noi ne-am bazat pe “investitorii” interni, iar rezultatele se vad.

3. Numarul turistilor straini

Bineinteles ca investitiile masive au generat un aflux de turisti straini catre Bulgaria. Astfel, daca in 1999 in Romania au intrat 852,000 de turisti straini iar in Bulgaria doar 741,000, in 2008 lucrurile au stat complet diferit – in Bulgaria au intrat 2.2 milioane de turisti straini, iar in Romania doar 1.4 milioane.

Iar cireasa de pe tort este faptul ca un turist strain care a ajuns in Bulgaria a petrecut in medie 5.3 nopti, iar turistul strain care a ajuns in Romania a petrecut doar 2.3 nopti. Numarul total al noptilor de cazare petrecute de turistii straini in 2008 a fost de 11.8 milioane in Bulgaria si doar 3.3 milioane in Romania.

4. Contul extern

Investitiile straine si afluxul de turisti nu putea sa nu aiba efecte benefice asupra contului curent al Bulgariei. Astfel, in ultimii trei ani (2007-2009), turistii straini au cheltuit in Bulgaria cu 4 miliarde de euro mai mult decat au cheltuit turistii bulgari in strainatate, in timp ce Romania a inregistrat un deficit de 238 milioane de euro in aceeasi perioada, detalii alaturat.

In ultimii 10 ani, bulgarii au inregistrat un excedent extern de 7.2 miliarde euro din activitatea de turism, iar noi un excedent de 58 milioane euro.

5. Concluzie

Nimeni nu poate nega faptul ca Romania este o tara frumoasa si ca industria turismului are un potential imens, insa ceea ce ne-a lipsit in ultimii 20 de ani a fost un proiect coerent si adecvat de dezvoltare si promovare a turismului.

Cu alte cuvinte, degeaba rulam clipul “Romania, the land of choice” de sute de ori pe la CNN sau Eurosport, daca in momentul in care pensionarul german (cel mai dorit turist din lume!) ajunge in Romania, gaseste aici chelneri care iti aduc comanda dupa o ora, sau este nevoit sa plateasca preturi mult mai mari decat in alta parte pentru servicii mult mai proaste.

Nu doresc sa discut rezultatele obtinute pana acum de doamna Udrea, pentru ca dupa 20 de ani in care autoritatile nu au facut aproape nimic pentru a sustine turismul, era extrem de greu ca intr-un an sa realizeze minuni, insa ma astept sa vad un PROIECT destept de dezvoltare a industriei turistice in Romania.

Avem asa ceva?

Surse: BNR, BNB, NSI, Eurostat

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP