Cristian Orgonaş: Unde au dispărut 175.000 de salariaţi? - Bloguri economice

joi, 18 martie 2010

Cristian Orgonaş: Unde au dispărut 175.000 de salariaţi?

In perioada februarie-decembrie 2009, numarul total al salariatilor din economie a scazut cu aproximativ 440.000 de persoane, in timp ce numarul somerilor a crescut cu doar 265.000, astfel ca exista o diferenta foarte mare intre evolutia numarului de angajati si cel al numarului de someri.Cu alte cuvinte, in acest moment 175.000 de persoane nici salariati nu mai sunt, dar nici ajutor de somaj nu primesc. Ce s-a intamplat cu ei?

Cred ca exista doua explicatii:

1. O parte dintre fostii salariati sunt acum PFA, insa numarul celor care si-au schimbat incadrarea este limitat, fiind specific mai mult celor cu salarii mari. Prin schimbarea statutului angajatilor de la salariati la PFA, compania plateste taxe mai mici catre stat. Acelasi lucru s-a intamplat si in cazul unor microintreprinderi, care pentru a nu plati impozitul forfetar, s-au transformat in PFA.

2. Munca la negru. Cel mai probabil, multi dintre cei 175.000 de salariati lucreaza acum la negru, aceasta fiind de fapt alternativa oferita de angajator angajatului pentru a nu il concedia.

Daca judecam in acesti termeni, intelegem cum este posibil ca in industrie spre exemplu, productia sa creasca in timp ce numarul de salariati continua sa scada semnificativ.

Partea cu adevarat proasta este ca si in acest an tendinta de scadere a numarului de salariati va continua, ceea ce inseamna ca la buget se vor incasa mai putini bani, situatie care va determina o crestere a deficitului sistemului public de pensii.

Mai mult, locurile de munca pierdute pe timpul crizei nu vor fi recuperate prea repede. Spre exemplu, intre 2004 si 2008, respectiv in perioada de maxima crestere economica, numarul de salariati a crescut cu 270.000, iar in 2009 si 2010 vom pierde cel putin 700.000 de salariati.

Munca la negru si PFA-urile ii ajuta pe unii dintre romani sa supravietuiasca pe timpul crizei, insa bugetul public pierde foarte mult din neincasarea contributiilor.

Nu cumva ar fi fost mai simplu pentru guvern sa scada gradul de impozitare pentru actualii contribuabili si in acelasi timp, sa largeasca baza de impozitare? In acest moment, prea putini contribuabili platesc prea mult, iar prea multi platesc prea putin sau deloc.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP