Cristian Orgonaş: Unde s-au dus banii publici în ultimii 4 ani - Bloguri economice

joi, 11 martie 2010

Cristian Orgonaş: Unde s-au dus banii publici în ultimii 4 ani

Intre 2006 si 2008 PIB-ul a crescut cu aproape 50%, de la 342 miliarde la 500 miliarde lei, iar veniturile bugetului general consolidat au crescut de la 107 miliarde la 157 miliarde lei.

In mod normal, atunci cand economia creste, creste si nivelul de trai iar cetatenii unei tari au mai putina nevoie de ajutor din partea statului. Prin urmare, ponderea in buget a cheltuielilor cu asistenta sociala ar trebui sa scada. Ce s-a intamplat la noi?

In 2006, 28.9% din banii incasati la bugetul general consolidat s-au dus pe ajutoare sociale iar 19.7% pe salariile personalului bugetar, restul de 51.4% aflandu-se la dispozitia guvernului pentru diverse alte cheltuieli.

In 2008, 32.6% din banii incasati la buget s-au dus pe ajutoare sociale, alte 26.4 procente s-au dus pe salariile bugetarilor, iar 41.1% din buget a ramas la dispozitia guvernului pentru a acoperi restul cheltuielilor.

Concluzia - in trei ani de crestere semnificativa a economiei, ponderea in buget a cheltuielilor de personal si cele cu asistenta sociala a crescut de la 48.6% la 58.9%. Evolutia este absolut normala pentru un guvern care doreste sa dea cu oistea in gard.

Ce s-a intamplat in 2009? Trendul a continuat in aceeasi directie, numai ca ritmul a fost mai accelerat - 70.7% din venituri s-au dus pe salariile bugetarilor si pe protectia sociala, detalii mai jos.Cu alte cuvinte, anul trecut, la fiecare 100 de lei incasati din taxe si impozite, statul a platit 71 de lei pe salarii, pensii si ajutoare sociale, cu restul de 29 de lei urmand sa acopere cheltuielile de capital, achizitia de bunuri si servicii, de co-finantare a programelor europene, etc.

Bineinteles, cheltuielile au fost mai mari decat veniturile, insa deficitul bugetar inseamna datorie publica, iar aceasta datorie publica trebuie platita la un moment dat, plus dobanda de rigoare.

Ne mai miram ca guvernul nu are bani de autostrazi?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP