Dan Popa: Anunţ umanitar. Tânăr, pe patul de moarte, am nevoie urgentă de câteva miliarde de euro. Mă numesc Grecia. - Bloguri economice

joi, 4 martie 2010

Dan Popa: Anunţ umanitar. Tânăr, pe patul de moarte, am nevoie urgentă de câteva miliarde de euro. Mă numesc Grecia.

* Ideea unui Fond Monetar European capata un contur tot mai clar. Ieri, presedintele Italiei s-a aratat favorabil unui asemenea proiect. Despre un asemenea Fond am mai scris acum o luna, aici.

*Inflatia in Turcia a fost de 10,3% in februarie, anunta oficialii turci. Alimentele au dus-o acolo si probabil ca tot ele o vor si aseza in limita a 5%, cat vrea guvernul sa o faca pana la finele anului

*Grecii lanseaza un Fond la care invita cetatenii tarii sa contribuie voluntar, dupa posibilitati, anunta seful Parlamentului elen. Orice cetatean din Grecia sau din lume, care vrea sa doneze bani o sa poata face asta indiferent de banca prin care lucreaza. O asemenea masura a mai fost lansata de Japonia, daca nu ma insel, unde a avut bune rezultate. Ne notat insa ca grecii nu sunt japonezi.

*In SUA a fost depus miercuri proiectul de lege privind reglamentarea bancara. Bancilor comerciale li se va interzice sa speculeze in nume propriu, sa investeasca sau sa detina hedge fond-uri si alte multe asemenea. Daca proiectul va fi votat, unele banci mari vor fi obligate sa isi separe activitatile. Y compris Goldman Sachs. Sincer, ma astept ca lobby-ul bancherilor sa mai reduca din avantul lui Obama.

*Wells Fargo, cea de-a patra banca americana, i-a bagat pe cardul de salariu al presedintelui 21,3 milioane de dolari. Vine vorba ca i-a varsat, dar astia sunt banii pe care John Stumpf ii va incasa pentru activitatea din 2009 si care fac din Stumpf cel mai bine platit bancher. In 2008, Stump a primit 8,8 mil. dolari.

*Banca de stat Royal Bank of Scotland a decis sa execute silit unul dintre cele mai prestigioase hoteluri londoneze- Grosvenor House, a anuntat biroul imobiliar CB Richard Ellis, care se ocupa de tranzactie. Banca spera sa obtina 550 milioane de euro si sa isi recupereze astfel creditele acordate. La licitatie sunt asteptati sa vina doar zuper-bogatasii din Orient. Suma e prea mare, desi o asemenea ocazie este rara.

*Salariul mediu brut anual al germanilor a inregistrat primul recul de dupa 1949, scazand la 27.648 de euro anul trecut, anunta Statistica locala. Scaderea este foarte mica – 0,4%- si se datoreaza evident, crizei economice. Sigur ca nu au fost reduceri salariale in toate domeniile (in industrie au scazut cu 3% de pilda) media salariala e cea de care tocmai v-am spus.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP