Dan Popa: A apărut Raportul privind cauzele prăbuşirii Lehman Brothers - Bloguri economice

sâmbătă, 13 martie 2010

Dan Popa: A apărut Raportul privind cauzele prăbuşirii Lehman Brothers

Nume de cod: Repo 105. Asa se cheama operatiunea bancara pe care Lehman Brothers a utilizat-o pentru a-si „farda” conturile, se arata in Raportul de 2200 de pagini intocmit de expertii insarcinati cu analiza motivelor prabusirii bancii americane. Documentul il acuza pe CEO-ul Lehman, Dick Fuld, pe cativa inalti functionari ai bancii, ca si pe auditorii Ernst & Young de neglijenta, neputand demonstra intentia vadita a acestora. Alte doua banci concurente (JP Morgan si Citigroup) sunt acuzate ca au grabit obstescul sfarsit al Lehman, cerandu-i acesteia garantii mai mari in ultimele saptamani, ceee ce a afectat lichiditatea bancii care urma sa crape.

Ca sa nu lasam lucrurile nelamurite, acel Repo 105 este o operatiune de «repurchase agreement», cu alte cuvinte un acord de cumparare care se face absolut banal, inclusiv de catre bancile romanesti. Inainte cu cateva zile de publicarea rezultatelor, banca vinde unui partener de afaceri o serie de active (de preferinta imobiliare) pe care le rascumpara dupa o saptamana inapoi.

Astfel, banca isi „scoate” din bilant activele deranjante. In cazul Lehman, acei 105 din „Repo 105” reprezinta valoarea contabila cu care Lehman vindea produsele (obtinand o lichiditate de 105% la vanzare). Afacerea se practica din 2001 in cadrul Lehman.

Daca cititi raportul, o sa aflati cum practica era considerata un drog (asa rezulta din cateva mailuri interne ale functionarilor inalti ai Lehman), dar si multe alte istorioare instructive. De recomandat lectura raportului celor ce lucreaza in banci.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP