Dan Popa: “Banca de dupa criză”. Sau zece crize la preţ de una - Bloguri economice

marți, 16 martie 2010

Dan Popa: “Banca de dupa criză”. Sau zece crize la preţ de una

Am aflat aseara ca o carte pe care o citisem a luat premiul pentru cea mai buna carte economica in Franta. Cartea se cheama „Banca de dupa criza” si e scrisa de fostul sef al Credit Agricole si al Asociatiei Franceze a Bancilor -Georges Pauget. O sa o rezum in cateva cuvinte, pentru ca merita citita. Pauget are urmatoarea teorie: criza actuala este o „concentrare” a 10 crize. Cum ar veni, 10 crize la pret de una. El invoca criza supraindatorarii americanilor, criza dezechilibrelor financiare dintre China si SUA, criza (si falimentul) titrizarii, criza evaluarii riscurilor bancare si a celor sistemice, criza reglementarii, criza politicilor monetare si chiar criza teoriilor economice.

Pauget analizeaza apoi diferitele sisteme bancare (ne-uitand sa isi exprime subiectiv pararea ca cel francez e cel mai frumos si mai bun, da` trecem peste asta) si modul in care acestea au fost lovite de tsunami-ul financiar. Bun capitol. P-orma, se ia de modelele de reglementare, sugerand ca o supra-reglementare ar putea fi uneori periculoasa (aici puteti fi sau nu de acord). Si ajungem la banca de dupa criza. Ca sa n-o lungesc, ideea fostului bancher este ca noua banca de succes va fi cea a niselor. „Piata prefera jucatori simpli pe care sa ii poata intelege”, zice la un moment dat Pauget. Bine, asta dupa zeci de pagini de analize, de ipoteze si de teorii.

Cum va spuneam, cartea a luat aseara un premiu, oferit chiar de ministresa franceza a Finantelor, Christine Lagarde. Merita.:)

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP