Dan Popa: Când Europa se ceartă, dolarul se întăreşte. Cine urcă cursul monedei americane şi ce efecte are un dolar puternic? - Bloguri economice

joi, 25 martie 2010

Dan Popa: Când Europa se ceartă, dolarul se întăreşte. Cine urcă cursul monedei americane şi ce efecte are un dolar puternic?

Dolarul american si-a pastrat valoarea si in perioada de criza din cauza valorii sale de refugiu si a acumularii de rezerve valutare ale catorva banci centrale mari (China printre ele, desigur). O vreme si-a schimbat tendinta, depreciindu-se, dupa care a revenit iar pe apreciere, dar din alte cauze, mai sanatoase: fluxurile de investitii catre SUA. Cearta din Europa ii face pe investitori sa “substituie” in portofoliile lor euro cu usd.Unul dintre motive este cresterea economica mai lenta din Europa fata de SUA si vulnerabilitatile economiilor europene.
Nu e singurul argument- mai trebuie luate in calcul si legaturile dintre China si tarile exportatoare de petrol. Ca tot veni vorba de China, ea ar putea inversa usor cursul dolarului daca tendinta de crestere a rezervei valutare prin cumpararea de dolari se inverseaza.are sunt efectele unui dolar mai puternic? Pai in primul rand, o reducere a lichiditatii din piata sau mai corect o incetinire a cresterii ei. Cand ai o moneda tare, esti tentat sa iesi la shopping. Iesind la cumparaturi, cererea in crestere scumpeste bunurile. Dobanzile urca si ele, creditul se scumpeste la randul lui. Asta ca sa nu mai vorbim despre efectul aprecierii asupra exporturilor.Dolarul nu este doar moneda Statelor Unite, ci si a Orientului Mijlociu, Hong Kong sau mai nou, China contureaza o zona a dolarului.Iar dezechilibrele interne din aceste zone adiacente nu au efecte asupra cursului USD. S-a si vazut acest lucru mai ales in ultimii ani. Cand China vrea sa-si stabilizeze cursul monedei proprii (si asta se intampla de cate ori are un excedent comercial cu SUA care nu e compensat de un flux financiar dinspre chinezi spre americani), banca centrala cumpara active in dolari. Adica acumuleaza rezerve de schimb in moneda americana. Numai in trimestrul al doilea 2009, aceste acumulari au fost de 177 miliarde de dolari, potrivit datelor pe care le am.Toata lumea castiga, ceea ce ma face sa cred ca aceasta stare de lucru ar putea dura. China, ca si celelalte economii emergente din zona, evita astfel franarea productiei (datorate pierderii de competitivitate suferite in perioadele de apreciere a monedelor proprii in fata dolarului); tarile din Orientul Mijlociu (producatorii de petrol) isi mentin astfel valoarea veniturilor din petrol, iar de cealalta parte, SUA isi poate finanta linistita la dobanzi “calme” deficitele public si comercial.

Sigur ca dintr`un anume punct de vedere, ceea ce se intampla este inetic. SUA profita de de rolul dominant al propriei monede pe diferitele piete mondiale.

Dar din punctul de vedere al Europei, este evitata o catastrofa economica. Ganditi`va unde s`ar ajunge daca raportul euro/dolar ar ajunge de la nivelul de azi (circa 1.40) la un 1,80 de pilda.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP