Dan Popa: Cât durează o criză? Studioşii zic că în imobiliare 5 ani iar pe piaţa creditului, 2-3 ani - Bloguri economice

joi, 11 martie 2010

Dan Popa: Cât durează o criză? Studioşii zic că în imobiliare 5 ani iar pe piaţa creditului, 2-3 ani

Doar imbecilii sau magii pot spune cu precizie cat va dura criza economica din Romania. Eu nu sunt nici una, nici alta din fericire. Tot ceea ce se poate face e sa se compare durata crizelor mondiale si sa se faca o medie. O recesiune severa cum e cea prin care a trecut tara noastra ar putea sa se intinda pe 5 trimestre si asta pare doar vestea buna. Cea proasta e ca media revenirii la normal a pietelor imobiliare si a creditului se situeaza la 4-5 ani respectiv 2-3 ani. Ma refer aici strict la cazul Romaniei.

Pana acum masurile luate de Guvern au fost nefericit selectate, cu foarte mici exceptii. Nu e doar vina actualului Guvern, cat mai ales a celui anterior, care in perioada de boom economic a dus deficitele (fiscal si de cont curent) in pozitii extrem de vulnerabile.

Boc este ca un croitor care incearca sa repare o haina rupta peste tot. Meritul lui e ca stie sa bage ata in ac, dar coase prost.
Nu am sa insist asupra cauzelor crizei. Ele se stiu foarte bine, dar nu pot sa nu amintesc foarte pe scurt .
• căderea ratei dobânzii la fondurile federale de la 6,5% la 1,0 %, stimuland exploziv piaţa imobiliara. Preţurile imobiliare au alimentat explozia consumului, iar politica monetară expansionistă continuă a Rezervei Federale a menţinut SUA inundate de lichidităţi.
• orientarea economiilor emergente catre achizitia de active americane. Astfel, SUA li s-a permis finanţarea deficitului lor masiv de cont curent pe o perioadă prelungită fără a schimba radical ratele reale ale dobânzilor sau a cursurilor de schimb reale.
• Wall Street a înregistrat inovaţii financiare profunde, create de încercarea de a obţine randamente mai mari ale profiturilor într-un mediu cu rate scăzute ale dobânzilor. O mare parte a acestor inovaţii a fost făcută de firme cu activităţi ne-reglementate, iar noile instrumente erau prea complicate pentru a putea fi reglementate în mod eficace.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP