Dan Popa: Ce spune BNR prin reducerea dobânzii cheie:”Domnilor Boc şi Vlădescu, vă mai dăm o mână de ajutor!” - Bloguri economice

luni, 29 martie 2010

Dan Popa: Ce spune BNR prin reducerea dobânzii cheie:”Domnilor Boc şi Vlădescu, vă mai dăm o mână de ajutor!”

Asa ar trebui interpretat comunicatul BNR in care anunta reducerea dobanzii cheie la 6,5%, cel mai mic de la Revolutie incoace, cum bine observa colegul meu Dragos Comache. Se stie de la viceguvernatorul Cristi Popa: ca sa cobori dobanda cheie trebuie sa ai conditiile monetare in sens larg, care includ RMO, includ gestiunea ferma lichiditatii si care trebuie sa conduca la ancorarea anticipatiilor inflationiste, basca la revenirea inflatiei pe traiectoria programata. In acest moment o scadere mai mica a dobanzii de politica monetara nu s-ar fi dus unde ii intereseaza pe bancherii centrali: in reducerea dobanzilor la creditele noi. Ca acolo o doare pe BNR in mod special.

Practic, bancile scadeau dobanzile ardeleneste, mult mai lent decat in ritmul impus de BNR. Asta ca sa nu mai spunem de faptul ca majoritatea bancilor si-au umflat marjele de dobanda, ca sa treaca mai usor prin criza. Credite noi nu prea mai dau de teama, spun cei de la ING intr-un raport. Asistam chiar la un paradox, dar despre asta, cu alta ocazie.

In comunicat, BNR mai spune ceva. Ca da o mana Finantelor, care se descurca greu tare cu banii, iar scaderea dobanzii cheie este favorabila pentru titluri de stat pentru care dinamica ratelor de dobanda pe termen scurt pare determinanta.

Reducerea de 50bp a ratei de dobanda de politica monetara ar duce la scaderea ratei de dobanda a facilitatii de depozit la 2,5% iar ratele de dobanda pe termen scurt ar putea sa se indrepte catre acest nivel.

Calendarul emisiunilor titlurilor de stat pentru luna aprile va fi probabil publicat in curand. ING estimeaza ca valoarea titluri de stat ce ajung la scadenta in aceasta luna este una dintre cele mai scazute din acest an. Insa, deoarece veniturile bugetare s-au situat sub asteptari in primele doua luni ale anului si unele din cheltuielile din luna martie este posibil sa fi fost amanate pentru aprilie pentru a atinge tinta de deficit pentru primul trimestru, se poate ca suma pe care MF intentioneaza sa o atraga din piata in luna aprile sa nu fie cu mult mai mica decat cea de 4 miliarde de lei anuntata in martie.

Am sa caut mai incolo ca acum nu gasesc un text in care calculasem delayul cu care se transmit deciziile BNR pe piata creditului. Cum il gasesc, cum il pun.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP