Dan Popa: Cele mai faine jafuri bancare. Diferenţe antropologice între spărgători - Bloguri economice

miercuri, 3 martie 2010

Dan Popa: Cele mai faine jafuri bancare. Diferenţe antropologice între spărgători

Primul jaf bancar din Australia s-a petrecut in 1828, cam pe vremea lui Tudor Vladimirescu. Cinci „panduri” australieni au spart Bank of Australia , de unde au furat 14.000 de lire sterline. Bine, majoritatea insa in obligatiuni ale Statului si doar cativa saci cu monede „cash” da` tot se cheama ca au furat ceva. Cei cinci – Will Blackstone, Georgwe Farell, James Dingle, John Wilford si Val Rourke- au fost dati in gat doi ani mai tarziu chiar de catre unul dintre ei care devenise intre timp, informator al Politiei. Partea proasta a afacerii a fost ce cei 5 nu au putut schimba obligatiunile, de teama ca vor fi prinsi. Dupa ce si-au impartit monedele, au ajuns in situatia de dinaintea jafului. Au cam crapat de foame. Doar doi dintre ei au fost prinsi si doar unul condamnat (celalalt reusise sa evadeze si sa fuga din tara).

Primul jaf al unei banci din SUA s-a petrecut in noaptea de 31 august/1 septembrie 1798, cand a fost sparta Bank of Pennsylvania. Au disparut atunci peste 160.000 de dolari (acum ar valora circa 1,8 mil dolari). Intrucat nu au fost descoperite urme la fata locului, s-a dedus ca a fost un inside job. A fost arestat un angajat, Isaac David, care a murit de febra galbena, in timpul procesului. Nu se stie nici acum daca omul a fost cu adevarat vinovat

Albert Spaggiari, (Decembrie 14, 1932 – Iunie 8, 1989), a spart prima oara o banca pentru a avea din ce sa ii ofere prietenei sale un diamant. Tipa era cam fitoasa si nu se multumea cu o cina romantica la o shaormarie. Dupa cativa ani, Spaggiari a pus la punct un plan pentru a sparge banca Societe Generale (aia de detine la noi BRD). Omul a inchiriat un seif si, intr-un weekend a ramas ascuns in banca, cu o plasa cu mancare la el, ca planificase sa isi faca week-endul in banca. Asa a si facut. Dupa ce a golit 400 de cutii de valori de 60 de milioane de franci francezi, Spaggiari a scris pe peretele camerei in care se aflau cutiile de valori „Fara ura, violenta sau arme”.
A fost prins cativa ani mai tarziu, dar a evadat in timpul procesului, sarind pe geamul Judecatoriei si disparand cu o motocicleta. Nu a mai fost prins never ever.

Attila Ambrus, originar din Romania, era cunoscut ca „spargatorul betiv” deoarece bea in timpul jafurilor. Ce sa faca si el, in timp ce ameninta casieritele ? Una peste alta, Ambrus (care trecuse ilegal granita romano-ungara), era un gentleman. Era cunoscut pentru ca inainte de a jefui banca, oferea femeilor de la ghiseu, flori. Mai obisnuia sa trimita sticle de whiskey Politiei asa, la misto. A comis 27 de spargeri de banci, strangand peste un milion de dolari. A fost prins si in prezent isi executa pedeapsa intr-o inchisoare de maxima securitate.

Tsui Po-ko, un fost contabil al Politiei din Hong Kong, spargea banci pentru a-si acoperi neregulile contabile. A fost atat de prost incat s-a lasat filmat, a lasat urme de pantofi la locul faptei plus tricoul rosu pe care il purta. In plus, idiotul cheltuia sute de mii de dolari pe iahturi, case samd. Fireste, mult peste posibilitatile unui contabil.
A murit impuscat, in timpul incercarii Politiei de a-l captura.

Spargerea Chelambra bank din India a fost si ea spectaculoasa. Banca avea sediul la etajul al doilea al unei cladiri. La etajul intai era un restaurant. O banda de 4 spargatori a platit o suma uriasa (50.0000 de rupii indiene-, mai mult decat dublu) pentru inchirierea restaurantului pentru o noapte. Au spus ca e un chef privat si ca nu au nevoie de personalul restaurantului. Fireste, in timpul noptii au gaurit tavanul, au intrat in banca si au furat 8 kilograme de aur si 2,5 milioane rupii. S-a petrecut in 2007. Faptasii nu au fost inca prinsi.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP