Dan Popa: Cum influenţează politica monetară preţul apartamentelor? - Bloguri economice

sâmbătă, 6 martie 2010

Dan Popa: Cum influenţează politica monetară preţul apartamentelor?

Cateva cuvinte despre o lucrare buna, editata de ECB. De fapt, o comparatie intre SUA si zona euro, cu privire la pietele imobiliare si la transmisia socurilor de politica monetara .
Introducere: Rolul pietei imobiliare in ciclurile de business a fermecat de mai multa vreme mintile luminate ale cercetatorilor si academicienilor . Multi dintre ei se intrebau la ceas de seara cum naibii influenteaza concret politica monetara, investitiile si preturile pe piata imobiliara. Ce efect are ea, politica monetara, asupra pretului garsonelelor o vorba sau o decizie a lui Bernanke respectiv Trichet? Unde se duc preturile, cand se duc?

Cuprins: Diferentele sunt destul de mari intre SUA si zona euro. Ganditi-va la cat teren liber este in SUA si la cat a mai ramas in Evropa. Adica oferta e evidaman, inegala.


P-orma, piata ipotecara e mai bine asezata in SUA decat in Evropa si permite astfel o masi buna legatura intre cresterea preturilor la case si usurinta cu care te imprumuti la dom` bancher.

In al treilea rand, ponderea creditelor cu dobanda fixa iar e mai mare in SUA decat in Europa (nu vorbesc de Romania, unde dobanda variabila e King of the Jungle). Autorii studiului s-au concentrat asupra a trei subiecte principale.

1. Impactul unui soc de politica monetara. 2. un soc asupra ofertei de credit. 3. un soc asupra cererii de credit. Cercetatorii au standardizat socurile si p-orma s-au uitat la ce efecte produc ele in SUA si in Evropa.
Concluzie: Ca sa nu mai trecem prin aparatul matematic ( a fost utilizat bineinteles un model SVAR stufos, iata concluziile principale.
• americanii au tendinta de a urca mai rapid preturile la case decat europenii, atunci cand ipoteca lor creste.

•Cand Bernanke ia o decizie care afecteaza piata imobiliara, aceasta reactioneaza mai tare decat se intampla in cazul cand decizia e luata de Trichet. Daca dobanda cheie a FED si BCE suie cu 50 bp, bancile americane reactioneaza mai puternic decat cele europene, scumpind creditul. (Mai notez ca impactul asupra consumului este insignifiant). De asemenea, cand sefii bancilor centrale ieftinesc dobanda cheie, bancile americane ieftinesc mai repede si cu ceva mai mult creditul decat o fac europenii.
•Un soc pe partea de oferta duce la scaderea preturilor mult mai consistenta in Evropa, decat in SUA.

Explicatii suplimentare: Populatia care vietuieste in SUA este mai omogena culturalmente si mai dispusa catre mobilitate, decat europeanul mediu ca mine, ca tine. Cu alte cuvinte, americanul care isi baga picioarele in locul de munca se muta pe cealalta coasta a SUA in doi timpi si trei miscari, in vreme ce europeanul se dovedeste mai ardelean, preferan sa stea si sa mai cugete. Asta se traduce printr-o lichiditate mai mare a pietei imobiliare din SUA. Asta ca sa nu mai vorbim de tranzactiile derivative, care sunt clar mai bine dezvoltate la americani (in UE sunt tari care au interzis prin lege asemenea deal-uri).

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP