Dan Popa: Grecia a fost salvată. Următorul, vă rog! - Bloguri economice

vineri, 26 martie 2010

Dan Popa: Grecia a fost salvată. Următorul, vă rog!

Faceti urmatorul scenariu. Familia Ionescu locuieste in blocul AA. Domnul Ionescu aduce noaptea curve acasa, nu isi plateste intretinerea, are datorii prin vecini. La un moment dat, administratorul vine si ii spune ca trebuie sa se potoleasca, ca altfel risca sa fie ajutat de vecini. Familia Ionescu tremura. Domnului Ionescu tocmai i s-a injumatatit venitul. Doamna Ionescu urla isteric zi de zi. Furiosi, vecinii se aduna in sedinta si decid sa ii plateasca familiei Ionescu datoriile la zi, sa ii faca ordine in apartament si sa-i faca mancare, sa aiba si frigiderul plin. Numai sa nu plece din bloc familia Ionescu.
Acum, in loc de familia Ionescu puneti Grecia, in loc de blocul AA, scrieti UE si veti avea tabloul complet.

Sefii de state ai UE au batut palma: vor ajuta Grecia cu ajutorul unui mecanism financiar nou, ne-mai-folosit de la lansarea monedei unice acum 11 ani. „Am rezolvat problema in interiorul familieieuropene dar si cu ajutorul FMI, acordul oferind Greciei ancora de securitate necesara”, a declarat presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso. Presedintele in exercititu al UE, Herman Van Rompuy a tinut si el sa precizeze ceva. „Vrem prin aceasta sa asiguram pietele financiare ca zona euro nu va lasa niciodata Grecia sa cada”, a spus Rompuy, ca si cand acum cateva zile scenariul estimat era taman unul pe dos.

In fine, dupa saptamani de divergente si scandaluri despre cum si daca e bine sa ajute Grecia, lucrurile au fost transate in urma intalnirii sefilor de state ai Frantei si Germaniei.

Doua sunt exceptiile de la regula pana in acest moment. Una, interventia FMI pentru a salva un stat al zonei euro. Doi, mecanismul de ajutor financiar prevede ca imprumutul poate fi accesat doar in cazul in care Grecia intra in coma si nu se va mai putea finanta de pe pietele externe decat la costuri exorbitante. Urmeaza declaratii patriotice:”Zona euro si-a luat destinul in propriile maini prin acest mecanism” (Sarkozy)

O treime din bani vor veni de la FMI iar doua treimi de la tarile partenere din UE, suma despre care se discuta fiind intre 20 si 30 de miliarde de euro.

Acum, ca Grecia a fost salvata iar hazardul moral batut in cuie, propun solemn celor din fruntea UE sa dea doar cate un ajutor, sa ajunga pentru toata lumea. Cel putin asta cer celelalte state de la coada.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP