Dan Popa: Pe muzica lui Andrieş, parcă şi evaziunea fiscală e mai blândă - Bloguri economice

vineri, 19 martie 2010

Dan Popa: Pe muzica lui Andrieş, parcă şi evaziunea fiscală e mai blândă

Ascult o piesa a lui Andries (“Te vreau”) si citesc studii legate de evaziunea fiscala, elaborate prin Elvetia. Poate ca stiti sau poate ca nu, dar elvetienii au cam trecut la ingroparea secretului bancar odata cu incheierea unor acorduri de cooperare cu diverse tari. Azi dimineata pe la 4, cand ma puneam la curent (vine vorba, ca nu prea-mi plac socurile electrice) cu ceea ce s-a intamplat in lume in noaptea ce trecu, citeam ca actionarii UBS ii vor semna un carte blanche lui Ospel, fostul patron al UBS, ceea ce pe unii ii irita.
In fine. Pe drum la serviciu ma gandeam cine e vinovat pentru ca anual platim un pret urias al coruptiei.

La nivel macro, Presedintele numeste premierul, care la randul lui numeste Cabinetul si apoi pe verticala incep aranjamentele, pilele si numirile in functie de relatii. Legi avem, dar nu se aplica, iar cei care dau tunuri, scapa cu pedepse cu suspendare. Poporul plateste, da-l dreaq de popor, ca doar de aia face bani.
Nu au pic de responsabilitate, dar nimeni nu ia vreo masura. Cel mai prost administrata imi pare a fi Justitia, mai ales cea din anii marilor tunuri.
Nimeni dintre autorii tunurilor nu stiu sa fi pus sa plateasca din buzunar pagubele. Dimpotriva, au fost trecute cu nonsalanta la nota de plata a fiecaruia dintre noi.
Acum cativa ani, un om de afaceri mi-a demonstrat pe hartie cum a furat Statul. Si era chiar fericit ca a gasit reteta. Omul a cumparat niste active scoase la privatizare (niste mine, mi se pare) A mituit pe cel care i-a semnat contractul ca in actul incheiat sa nu treaca penalitati in cazul in care returneaza bunul din cauza ca nu va mai avea bani pentru viitoare investii. Am vazut negru pe alb. Scria acolo ca Statul roman ii vinde Activul X, fara sa se specifice din ce e format (buldozere, macarale etc). Omul de afaceri a vandut tot ce se putea , a facut primul milion d eeuro, dupa care a returnat la stat activul, fara nimic.
Ca si cum ar fi cumparat un bmw cu ultimele dotari, dar a restituit un bmw fara nimic pe el. Statul a dat, Statul a luat (inapoi).
Si cati ca el…In fine, voiam sa zic ca suntem un popor de tampiti, dar nu stiam cum sa o formulez. Multumesc de atentie. Andries rullz. :)

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP