Dan Popa: Pe o arie din Strauss. Strauss-Kahn - Bloguri economice

marți, 30 martie 2010

Dan Popa: Pe o arie din Strauss. Strauss-Kahn

Impresia generala a fost slabuta. Omul a rostit banalitati cu carul, desi daca stau bine sa ma gandesc, doar nu era mitocan sa transmita Guvernului ca nu a facut nimic serios in privinta programului anti-criza. Ca mesaje, a transmis mai putin si mai inconsistent decat a vorbit ieri in Polonia.

Notabil mi s-a parut faptul ca a acordat acest interviu si faptul ca a spus-o pentru prima oara sa mai asteptam un an sau doi cu adoptarea euro.

Imediat dupa ce am citit, am intrebat cativa economisti cam cum vad ei lucrurile.

Partea proasta e ca nu exista niciun plan B. Nici la BNR, nici la Guvern. Suntem oarecum “condamnati” sa adoptam euro in 2015, desi eforturile vor fi serioase si dureroase.

In alta ordine de idei, BCR si-a publicat Raportul macro. Intre pesimism si optimism, sau invers, depinde de care parte a usii… E interesant raportul.

“Contractia economica s-a temperat la nivel anual în trimestrul al IV-lea din 2009; o oarecare moderare a scaderii a cunoscut si cererea interna, în timp ce segmentul extern a avut în continuare un impact pozitiv,atenuând ritmul declinului economic în ultima parte a anului.
Industria a încheiat anul 2009 în zona pozitiva, în conditiile îmbunatatirii indicatorului de sentiment în Zona Euro; comenzile noi externe au ajutat industria sa avanseze la nivel anual cu peste 4%, în timp ce sectorul auto a ramas în continuare lider din punct de vedere al ritmului de crestere

Agricultura a reusit sa recupereze cât de cât în perioada de toamna în urma îmbunatatirii conditiilor meteo; totusi, aceasta a înregistrat o scadere de 0,4% în 2009 fata de anul anterior, în timp ce valoarea adaugata bruta a acestui sector a fost cu 12% mai mica în termeni reali decât nivelul atins în anul 2004

Restructurarile mai multor sectoare economice, în conditiile caderii cererii, au dus la cresterea ratei somajului înregistrat la 7,8% în 2009; restructurarile vor continua într-un ritm mai sustinut în prima parte a acestui an, iar sectorul public ar putea fi în centrul atentiei din acest punct de vedere.”

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP