Dan Popa: Poveşti de după-amiază cu euro, dolar şi lira sterlină, care e posibil să fie atacată - Bloguri economice

luni, 1 martie 2010

Dan Popa: Poveşti de după-amiază cu euro, dolar şi lira sterlină, care e posibil să fie atacată

Euro a coborat iar sub 1,36 dolari, dupa ce cresterea neasteptata a consumului din ianuarie al americanilor (ca si nelinistile legate de soarta Greciei) i-au facut pe dealeri sa reactioneze in consecinta. Ideea e ca ajutorul pe care Germania si Franta il vor acorda economiei elene este perceput de piete ca un pansament pe niste rani mult mai grave si care in final s-ar putea dovedi inutil. Pe romaneste, banii pregatiti pentru greci sunt ca o compresa sterila pe o rana provocata de tun. Arata grija fata de ranit, da` ranitul o sa horcaie in continuare.

Moneda europeana s-a dus in jos si fata de yenul japonez, insa cu viteza mai mica, astfel ca dolarul a urcat in fata monedei nipone.
Revenind la americani, SUA este in luna a patra de crestere, iar daca lucrurile merg conform graficului, economia lor ar putea anul acest cu 5,9%. Bine, asta pentru ca la ei chiar s-au luat masuri anticriza, nu ca in Romania.

De fapt, ca sa fiu sincer, singurele masuri anticriza luate de Boc este ca nu au impiedicat celelalte state europene sa iasa din criza si sa ne scoata cumva si pe noi din baltoaca. In rest, vorbe, deliruri si laude debile.

Speculatiiile ca FED va continua sa retraga masurile de sprijin si sa suie iar dobanda, au reinceput, chiar daca americanii sustin ca o sa tina actualul nivel inca multi timp de-acum incolo. Nu cred ca isi permit sa o faca, sincer.

In Marea Britanie, lira sufera si ea din cauze politice. Alegerile pentru Parlament si perspectiva unui guvern cu o sustinere slabita reduc, in opinia pietelor financiare, sansele unei redresari rapide ale finantelor publice. E ca si cum ai suferi de diaree, iar incasa nu ai Imodium, ci doar aspirina. Trebuie sa inghiti cu pumnul, ca sa iti treaca…In plus, pe un asemenea teren, specula pe lira devine propice. Nu m-ar mira sa auzim de atacuri asupra monedei britanice…

Uitati-va la cat a scazut lira. Ce a fost si ce-a ajuns, vorba aia. Acum e sub 1,1 euro, de-ti vine sa si plangi.
Asta a fost azi. Zilele urmatoare, lucrurile se pot schimba. Urmeaza decizii de politica monetara ale bancilor centrale (europene si a Angliei) de joi, care ar putea rasturna actualele cursuri.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP