Dan Popa: Revista presei africane. Citeşti şi devii optimist cu privire la România - Bloguri economice

sâmbătă, 13 martie 2010

Dan Popa: Revista presei africane. Citeşti şi devii optimist cu privire la România

- Algeria. Au aparut zvonuri ca presedintele sau fratele acestuia ar fi murit. Din fericire, zvonurile s-au dovedit false. Chiar, de ce niciodata nu apar zvonuri despre cineva cum ca ar fi in viata, nu ca ar fi crapat?

- Nigeria, prima pagina e deschisa cu o chestie de zuper actualitate. In iunie se va da startul la inscrierile pentru prezidentialele din 2011. Cine ii va urma la putere lui Umaru Yar Adua, aceasta-i intrebarea! „E posibil sa avem si o candidatura feminina”, triumfa media locala. Am inchis repede gazeta, sa nu ma trezesc ca la „Ultima ora” anunta ca peste 200 de ani productia de argila va scadea cu 5 %.

- Coasta de Fildes. Toungara Myriame, o angajata de numai 27 de ani a unei banci locale, a fugit cu 50 de milioane de franci ivorieni (CFCA, simbol XAF), adica circa 100.000 de dolari SUA. Comisarul Niagne (un fel de Columbo local, din cate mi-am dat seama), spune ca are informatii ca tanara nu ar fi parasit tara. Si chiar daca ar fi parasit-o, cautarea e simpla. Doar 14 state mai utilizeaza in prezent CFCA. Ce asa mare branza?

- Iar Algeria. FMI le recomanda sa “recupereze” terenul pierdut pe segmentul creditului de consum, scrie presa locala. Pe urma FMI va veni sa le spuna ca vai, ce de credite au dat si ca o sa aiba nevoie de un imprumut, de o centura de siguranta…

- Stiu, sunt bolnav. Ma uitam peste rubricile de decese din presa tunisiana. Mi-a venit sa plang de cat platesc musulmanii pe anunturi, daca sunt taxati la cuvant. Pai cand moare un barbat acolo, sotiile si fii dau anunturi. Daca sunt 7 sotii si vreo 20 de copii, numai insirarea numelor lor te costa o avere. Uitati un anunt din asta: ”Copii Ahmed Ben Fredj, sotia Nébiha Cherif, Othman Ben Fredj, Moufida sotia Abid Sassi, Souad veuve Habib Gharbi, Wassila sotia Hassine Aouiti, Nejiba, Hédia vaduva Moncef Gribaâ, Zohra sotia Salah Soltani, Sabra sotia Mokhtar Jelili, Monia sotia Frank Swaans Habiba sotia Abdallah Gargeb, copiii Rached, Mourad, Lilia, Mohamed, Rim, Soumaya, Mehdi, Hana, Houssine, Neïla, Houda, Hichem, Leïla, Mourad, Mohamed, Wajdi, Walid, Mejda, Khelil, Nizar, Jamil, Jalal, Sonia, Selima, Zeïneb, Fatma, Samara, Stephan, nepotii Hammadi, Anas et Mohamed, Chédlia, baietii Salim; Mehdi cu sotia Ewa, fiica Maya Kmar; fratiiAbderrahman; Mongi cu sotia Samira Blagui; Mohamed cu sotia Monia Dhraïef; soraNajet si sotulRidha Thaghri; cumnatii Chédly Ben Miled cu sotia Faten Limam; Farid Rym Boukhit; cumnatele Amal cu sotulMohamed Manaâ; Raoudha cu Noureddine Nacef; copiii Salah, Zoubeïda, Seïf, Marouane, Cyrine, Azza, Ridha, Imène, Mohamed Amine, Aziz, Skander, Aymen, Amine, Nour, Sarra, Nadia, Amor, Farouk et Mériem anunta cu durere decesul scumpului lor Mahmoud.”

- Togo. Batalia electorala are dimensiuni romanesti. Se acuza ca au votat mortii, ca au fost fraude, se invoca UE, cinstea, etica, puciurile de acum 5 ani care au lasat in urma morti fara ca cineva sa plateasca…Am inchis pagina, ca stiam ce va urma. O sa vina minerii, pe urma o sa castige Conventia Democrata care n-o sa aiba de unde sa scoata 15.000 de specialisti…Chiar, in Togo sunt marinari?

- Mali. Titluri care te tin cu sufletul la gura. „Mali se deschide culturilor bio”.”Mali face front unit impotriva paludismuluiȚ . In plus, un ambitios plan de modernizare a serviciilor nationale de curierat a demarat in aceste zile, dupa ce Statul a primit o donatie importanta de la Uniunea Postelor (pardon de expresie). E vorba de 700 de biciclete. Curierat usor!

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP