Dan Popa: Telegrafice - Bloguri economice

vineri, 12 martie 2010

Dan Popa: Telegrafice

Cea mai dificilă perioadă a crizei a trecut, dar creşterea este încă redusă, iar riscul incapacităţii de plată a împrumuturilor ar putea creste , a declarat astazi Ewald Nowotny, guvernatorul austriac al Bancii Centrale si membru al consiliului guvernatorilor BCE, în „Die Presse” si preluat de Reuters. Ce mai zice Nowotny:

-Problemele s-au mutat acum în economia reală. Chestie pe care o stim.
-Şomajul este în creştere. Stim si asta
-Riscul imposibilităţii rambursării împrumuturilor ar putea creşte. Nu stim cu precizie, dar banuim cu rigurozitate
-Ratele pozitive de creştere a economiei nu ar trebui să ne păcălească, fiind nevoie de doi sau trei ani pentru revenirea economiei. Nu stim cat va lua recuperarea, dar 2 ani e un termen foarte optimist.
-planurile Austriei de a taxa bancile locale cu circa 500 milioane de euro nu se vor aplica.

Băncile străine au facilitat ieşirea capitalului din Rusia în timpul celei mai grave crize economice cu care s-a confruntat ţara de la căderea Uniunii Sovietice, chiar dacă guvernul rus a extins măsurile de sprijin la toţi creditorii, a declarat vineri premierul rus Vladimir Putin, transmite Bloomberg. Ieşirile nete de capital din Rusia au ajuns la 52,4 miliarde de dolari anul trecut, conform estimării Băncii Centrale a Rusiei. La cum ne-a obisnuit Putin, echipa de raketi au si plecat sa recupereze banii scosi din tara.

Hypo Alpe-Adria Bank International, banca de stat austriacă (naţionalizată anul trecut) s-ar putea retrage de pe pietele din Ungaria, Bulgaria, Muntenegru, Macedonia şi Ucraina, conform Wirtschaftsblatt care citează un plan de restructurare, transmite Bloomberg.
Banca austriacă va prezenta Uniunii Europene planul de restructurare, până la sfârşitul lunii martie, dar ar putea solicita câteva săptămâni de prelungire a termenului, susţine ziarul austriac, care citează surse anonime.

Polonia ar participa la un fond de salvare dacă Uniunea Europeană va fi de acord cu înfiinţarea lui, a decis azi la un seminar guvernatorul Băncii Centrale a Poloniei, Slawomir Skrzypek, citat de Reuters. Dacă va exista o decizie a Uniunii Europene, ar trebui să participăm la ea într-un anumit mod, a declarat guvernatorul.

Economia Greciei se va contracta anul viitor cu încă doi la sută peste estimările actuale ale guvernului, deşi costurile serviciului datoriei vor scădea, a declarat, pentru Reuters, guvernatorul Băncii Centrale a Greciei, George Provopoulos.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP