Dan Popa: Un interviu cu Trichet, pe care l-am observat abia ieri... - Bloguri economice

marți, 23 martie 2010

Dan Popa: Un interviu cu Trichet, pe care l-am observat abia ieri...

Le Point : Tarile zonei euro tocmai s-au pus de acord pentru a ajuta Grecia sa se salveze de atacurile speculative. Nu e un prim semnal de tradare a principiilor Tratatului de la Maastricht?

Jean-Claude Trichet : Tarile din zona euro si-au reafirmat angajamentul asumat de sefii de stat si de premieri de a actiona intr-o maniera determinata si coordoata pentru salvarea stabilitatii zonei euro. (…)Guvernul grec tocmai a luat o serie de masuri necesare, importante, curajoase si convingatoare. Scopul este enuntat cat se poate de clar: sa se reincadreze intr-un interval de timp rezonabil in prevederile Pactului de Stabilitate. Si asta este foarte important…amintiti-va ca in 2003 si 2004, intr-o perioada mult mai putin agitata ca cea de acum, Pactul era atacat din toate partile. Atacurile veneau chiar de la presedintele Frantei din acea vreme, din partea Cancelarului german, iar Banca Centrala Europeana a trebuit sa consume destula energie ca sa apere substanta acestui Pact.

Le Point : Dumneavoastra sunteti optimist. Grecii isi manifesta de cealalta parte, nemultumirile. Nu prea par pregatiri sa stranga centura…

Jean-Claude Trichet : Anchetele de opinie, inteleg ca dintre cele mai recente, arata ca populatia elena intelege perfect necesitatea redresarii finantelor publice si nevoia acestor masuri care sa readuca economiei cresterea necesara. Ca si celelalte tari care au adoptat euro si grecii au beneficiat de o serie de avantaje considerabile in plan monetar. Aferarea la euro a intarit economia elena. Datorita monedei unice, Grecia nu s-a mai confruntat cu riscul cursului de schimb si i s-a deschis accesul pe o piata de 330 milioane de europeni. A doptand euro, a adoptat practic o moneda care ii conferea incredere si care i-a permis sa coboare dobanzile pe termen mediu si lung. Finantarea deficitului extern era asigurata prin simpla apartenenta la Euroland. Desigur, in schimbul acestor avantaje i se cerea sa respecte o conditie. Cea care decurge din Pactul de Stabilitate.

Le Point : Bun, dar Grecia a trisat. Si-a camuflat situatia fiscala in fata partenerilor. Cum se poate evita ca un asemenea fenomen sa nu se mai produca?

Jean-Claude Trichet : Este o situatie de neacceptat si asta e o problema majora pentru ca toate statele euro sufera din cauza ei. Credibilitatea informatiilor legate de buget trebuie sa fie ireprosabila. Ar trebui poate ca Eurostat sa capete atributii largite care sa ii permita verificarea informatiilor, pentru ca o atare situatie nu trebuie sa se mai intalneasca.

Le Point : Exista in prezent doua scenarii. Primu, roz: Grecia e salvata si toti sunt fericiti. Al doilea, in care locul Greciei e luat de Spania…

Jean-Claude Trichet : In acest moment nu am niciun motiv sa ma indoiesc de soliditatea altei economii europene. Vreau sa subliniez ca situatia consolidata din zona euro nu este mai graba decat cea din alte state industrializate. Sa luam deficitul public consolidat al Euroland. Reprezinta 7% din PIB. SUA are 10%, ca si Japonia. Toti suntem in mijlocul unor probleme serioase, fara exceptie.

Le Point : Vi s-a reprosat ca ati deschis robinetul lichiditatii pentru banci. Si ca poate ati dat frau prin asta formarii unor alte bule speculative …

Jean Claude Trichet : Nu cred ca e cazul. Am luat masuri asa-zise „neconventionale” pentru ca bancile sa poata finanta economia. Ca dovada, economiile incep sa isi revina, iar noi ne vom retrage gradual pachetul de masuri de sprijin.

Le Point : Indatorarea statelor e chiar atat de mare incat doar inflatia ar putea asigura calea de iesire?

Jean-Claude Trichet : In toata aceasta criza, din vara lui 2007 incoace mai excat, noi am tot pledat pentru intoarcerea increderii in piete. Chiar credeti ca inflatia ne-ar ajuta sa readucem increderea? Increderea populatiei, a companiilor, a investitorilor…?

Daca eu astazi v-as spune- si asta e o ipoteza absurda- ca nu m-as opune unei inflatii de 4% veti vedea cum in timp real jucatorii din piata ar urca dobanzile, primele de risc ar creste, companiile s-ar finanta mai scump. Populatia ar pierde din incredereiar Statele si-ar vedea scumpite costurile refinantarii datoriilor. Inflatia, prin urmare, nu e deloc o solutie!

Le Point : Cand a inceput criza, se vorbea de proiecte ambitioase de asanare a pietelor financiare. Inafara paradisurilor fiscale si a bonusurilor traderilor, nu s-a prea vazut altceva. Nu sunt cam putine aceste masuri?

Jean-Claude Trichet : Avem, in sanul tarilor industrializate, un consens prin care toti suntem de acord ca economia de piata ramane cel mai bun mijloc de a crea bogatie. Misiunea noastra e sa obtinem rezultate bune, nu neaparat sa gasim tapi ispasitori. Trebuie sa corectam vulnerabilitatile sistemulu financiar intr-o maniera sistematica si metodica.

Le Point : Sunteti in favoarea sau impotriva unei agentii de rating europene?

Jean Claude Trichet : Este adevarat ca agentiile de rating au o influenta considerabila. Un oligopol format din 3 agentii nu e deloc o situatie ideala. Discutia pe marginea unui proiect ca cel de care vorbeati ne asteapta sa-l dezbatem in perioada urmatoare.

Le Point : Dar cu privire la infiintarea unui fond monetar european?

Jean Claude Trichet : Nu am in acest moment pozitia Consiliului Guvernatorilor, in baza careia sa emit o judecata. As spune prin urmare ca , daca inteleg bine, este vorba de o cale de finantare posibila, foarte stricta in privinta modalitatii utilizarii ei, care sa previna destabilizari financiare in economiile din Euroland. Nu cred ca este vorba de o entitate monetara, cat mai degraba despre un fond care sa actioneze in fata unei amenintare grave si punctuale.

Le Point : Se poate imagina un scenariu in care un stat ar iesi din Euroland din cauza datoriilor sale?

Jean Claude Trichet : Am spus intotdeauna ca nu voi comenta ipoteze absurde. Aderarea la euro e o decizie capitala. E vorba de a imparti un destin in comun cu celelalte state.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP