Dan Popa: Un scurt respiro - Bloguri economice

luni, 22 martie 2010

Dan Popa: Un scurt respiro

Nu pot sa scriu despre banci iar, despre neperformante si despre riscul de credit fara sa notez o observatie care ma roade de vineri incoace. Nu stiu daca ati trait senzatia ca fizic n-o poti lua din loc daca nu rostesti ceea ce ai de rostit. Daca ati trait-o, intelegeti. Daca insa nu, faceti rogu-va un efort. Despre ce e vorba?

Pe acest colt de net si-au gasit gazduire aproape 24.000 de comentarii. Mai precis, 23.869. De cand am inceput sa scriu, am sters (“am moderat”, in termeni de blog) cel mult 10 comentarii. Erau fie cele extrem de injurioase fie cele care nu aveau legatura cu postarea. Eu scriam de pilda ca un director dintr-o banca a fost dat afara pentru hartuire sexuala (am dat un exemplu, chiar daca e real) si comentatorul imi spunea “Ia mai du-te-n p…a mea de penelist (cu variantele pedelist, pesedist samd). E dreptul lui sa nu fie de acord cu mine si inteleg foarte bine exercitiul democratic al celui care nu “compatimeste” alaturi de mine.

De la o vreme incoace, iau nota de faptul ca numarul celor agresivi verbal creste. Daca scriu de cineva care a reusit, comentariile sunt “Ia mai lasa-ne ca ala a avut pile” sau “ce faci, nea Dane, ii faci reclama lui X? Cat ai primit????” .

Ca sa incerc sa rezum. Daca scrii de bine, se cheama ca faci reclama pe bani si nu se cade, ma`ntelegi? Adica monser, noi vedem ca lucrurile merg prost. Cum sa vii Mneata sa ne spui ca sunt si oameni care repurteaza succesuri?

Daca scrii de rau se cheama ca pici in butoiul celor care nu vad decat negru in fata ochilor. Hai dom-ne mai lasa-ne, ca ne-am saturat sa ne tot spui ca o sa crapam.

Prim urmare, nicium nu e bine.

Ultimul caz chiar m-a pus pe ganduri. E vorba de un june de vreo 24 de ani, fost trezorier care a preferat o viata lina, stresului. Mi-a fost recomandat de seful unui departament dintr-o banca comerciala, in mail. “Dom`ne, despre baiatul asta merita scris. Uite cate a facut la 24 de ani!” M-am uitat si m-am convins. Am discutat pe mail cateva ceasuri si am scris. Imediat, vocea Patriotului Nationale a rabufnit. Da-l in ma-sa ca nu avea cum sa faca atatea la varsta lui. Ce faci acum, ne minti pe fata?” Citeam si nu-mi venea sa cred.

Una peste alta, am introdus intr-un soft comentariile de bine si pe cele de rau. Mi-a iesit asa. 72% sunt de bine si restul de pana la 100%, de rau. Cele fara dimensiune nu le-am luat in calcul.

Ei, din cele 38% de rau, jumatate au venit in ultimele 5 luni.

Cand creditarea a crescut in dinamica, BNR a marit rezervele minime. Eu ce sa fac? Sa cer cititorilor putin ragaz inainte de a-si da drumul rafuielilor? Sa le moderez comentariile? Sau pur si simplu sa recomand mai putina inflamare?

Exista lucruri pozitive si exista excese negative. Haideti sa le privim cu detasare si pe unele si pe celelalte.

Asta ma rodea de vineri incoace si nu stiam cum sa formulez. Sincer, nici acum nu stiu daca am formulat inteligibil….

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP