Dan Popa: Unde se duc restanţele după ce clientul moare? Din manualul unei bănci:” Clienţii decedaţi trebuie trataţi diferit.” - Bloguri economice

luni, 8 martie 2010

Dan Popa: Unde se duc restanţele după ce clientul moare? Din manualul unei bănci:” Clienţii decedaţi trebuie trataţi diferit.”

Bancile dau credite. Creditele sunt luate de clienti. Dupa ce acestia le iau, clienti isi cumpara diverse lucruri sau investesc banii. Apoi clientii mor, ca nu sunt hailandari. Creditul lor insa continua sa traiasca. Creditele le supravietuiesc, cum ar veni, titularilor. Daca in momentul in care te-ai mutat la cer nu ai restituit bancii banii imprumutati, iti dam o veste buna si una rea. Aia buna e ca e o singura veste rea. Aia rea e ca banca nu pierde, prostule. Ce face ea, banca?
Citez din manualul de colectare al unei institutii bancare draga mie. „Conturile care intra in aceasta strategie sunt trimise de catre Ofiterii Colectare Credite, cand este identificat decesul clientului. Clientii decedati trebuie retrasi din strategiile obisnuite de Colectare si trebuie tratati diferit. (subl. mea- DP)
Scopul principal al acestei strategii este de a recupera datoria de la familia decedatului.

„Ofiterul Colectare Credite trebuie sa obtina certificatul de deces pentru a confirma decesul si a marca permanent clientul in sistemul bancar”, se mai spune in manual. Cu alte cuvinte, daca de Halloween sau cand decedatul paraseste incinta si vrea si el un overdraft, cel de la ghiseu sa stie ca e marcat ca fiind decedat si nu poate sa-i dea credit, indiferent de giranti.
„Daca contractul de credit o permite, Ofiterul Colectare Credite va contacta co-debitorul / garantul si-l va convinge sa plateasca datoria, iar actiunile de colectare obisnuite vor fi reluate in functie de zilele de restanta”, se mai arata in document. Daca nu exista co-debitor / garant, ofiterul, va contacta familia clientului pentru a afla detalii despre mostenitor si pentru a verifica daca familia se va ocupa de datorii”, conchide autorul manualului.

VIP-uri
VIP-urile sunt acele persoane carora le imprumuti umbrela cand e soare , iar cand ploua le ceri umbrela plus o dobanda de sa le stea statutul de VIP in gat. De VIP-uri nu se ocupa orice neamprost. La VIPuri suna numai Coordonatorul echipei. Diferente mari intre VIP-uri si oamenii obisnuiti nu sunt. Esti VIP numai cat timp banca profita. Cand VIP-ul ajunge un scapatat, i se blocheaza si lui cardurile, conturile samd. Atata doar ca i se comunica asta cu mult mai mult respect.

Ordinary people

Daca insa nici VIP nu esti si nici fantoma, ai mare grija. Ofiterul de colectare”poate institui retineri/interdictii de debitare pe orice cont al aceluiasi titular care inregistreaza restante mai mari de 31 de zile pentru orice produs . Solicita celor de la Administrare Credite retragerea sumelor din conturile curente ale clientilor si alocarea lor in contul restantelor inregistrate; Va incerca recuperarea unei sume cat mai mari din debitul acumulat de client.

Din acest motiv rata de contact trebuie sa fie ridicata, practic trebuie sa elimine toate posibilitatile de colectare amiabila: sa contacteze toate persoanele implicate in contractul de credit, anagajatorii lor etc. Ofiterul Colectare Credite trebuie sa abordeze o atitudine ferma astfel incat sa isi atinga scopul propus.
Conturile curente a caror suma restanta este mai mica de o anumita suma minima stabilita
periodic (de exemplu 10 RON) nu intra in baza de date a Departamentului Colectare Credite.

Cine scapa totusi?

De asemenea conturile ce au depasit limita de overdraft, dar gradul de utilizare (calculat ca raport intre suma utilizata si limita de overdraft si exprimat procentual) este mai mic de 103% si numarul de zile de restanta este mai mic de 30, nu intra in aceasta baza de date. Limita de descoperire de cont odata retrasa NU poate fi repusa, clientul trebuie sa achite datoriile pe care le are fata de Banca si, ulterior, poate aplica pentru obtinerea unei noi limite de descoperire de cont.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP