Dan Popa: Vecinul, chibriturile şi incendiul amânat - Bloguri economice

joi, 18 martie 2010

Dan Popa: Vecinul, chibriturile şi incendiul amânat

Am sa incep cu o constatare de bun simt. Cand vecinul meu din stanga (cum stai cu fata spre usa) m-a rugat sa ii imprumut aspiratorul, ca al lui i se stricase brusc in mijlocul curateniei, i l-am dat imediat. Cand – dupa doua saptamani- am avut nevoie de niste chibrituri ca nu aveam la ce praji un snitzel, mi-a zis ca n-are. Cam asta e relatia dintre banci si stat acum. Mentionez, nu in Romania. Tot shitul asta de criza a pornit de la investitiile foarte riscante facute de banci. Unde suntem acum? Bancile au fost ajutate de state. Statele au ajuns in prag de faliment. S-au dus la banci sa le ceara niste chibrituri. Bancile au zis ca o sa mai caute prin casa si ca o sa il anunte pe Stat daca gasesc. Si ca oricum, daca le gasesc, o sa i le vanda cam scump, ca e criza, watta hell.

Statele au inceput sa planga rand pe rand si sa caute chibrituri prin alte parti. Da uite domne ca nu se mai gasesc chibrituri pe piata. Sunt doar cativa care au monopol parca pe chibriturile alea si ca sa ti le dea, iti pun tot felul de conditii. Ba ca o sa treaca regulat (plural, regulati) sa iti verifice bucataria, ba te acuza de tot felul de jocuri…

Ia sa ne fabricam noi chibrituri, daca`i pe-asa, si-au zis unele tari. Dar nu prea au cum. Chibrituri din alea de care au ele nevoie, le fabrica numai BCE.

Publicitate

Ca sa se ajute singure, tarile pot sa se imprumute. O pot face in moneda lor sau intr-o alta valuta. Daca se imprumuta in moneda proprie (e cazul economiilor europene care nu au trecut la euro), platesc un pret mai mare din cauza neincrederii in moneda respectiva. Daca vine la tine un nenea din Botswana sa iti ceara un imprumut in moneda lui ( nu spui care), nu stiu cati ar fi dispusi sa ii dea ieftin banii. O sa-i zica cel mult „Uite frate o suta de euro. O suta iti dau, o suta imi restitui”. In aproape aceeasi situatie se afla si statele care au moneda puternica, pe care insa nu o pot tipari in mod autonom (Eurolandul, ca sa fiu mai exact). Cel mai bine o duc tarile care pot isi pot provoca inflatie (cele care isi bat moneda cand si cata vrea muschii lor).

Publicitatea s-a terminat

O sa radeti poate, dar imbatranirea populatiei joaca si ea un rol tampit in privinta viitorului deficitului bugetar. Ca intr-o familie. Cu cat ai mai multe guri de hranit iar tot mai multe guri sunt “pasive” si nu iti aduc in casa un venit, cu atat mai repede te termina financiar.

Sistemele actuale de securitate sociala si de sanatate sunt „intinse” la maxim de o populatie ne-muncitoare (ne-platitoare la stat de impozite) tot mai numeroasa.

Economistii sefi ai bancilor centrale se uita tot mai atent la datele privind evolutia demografica. „Doamne, de s-ar naste cat mai multi copii, ce bine ar fi. S-ar juca ei cat s-ar juca, dar de la o varsta ar plati statului impozite! Da-i Doamne romanului, impozitul cel de pe urma!”, se roaga ei seara inainte de culcare.

Numai ca mama ma-sii, cum sa te bagi in pat cu nevasta si sa faci copii cata vreme tocmai ti s-a restructurat postul, iar banca te suna si te ameninta ca te scoate din casa?

La nivel de stat, poti avea o problema cu banii, ca se intampla oricui. Daca e doar o chestie de lipsa de cash, te imprumuti si gata. Daca insa e o problema de solvabilitate, poate sa iti dea FMI toti banii pusi la ciorap ca tot nu te mai scoti din rahat.

Si atunci, incep amenintarile. „Zi doamna Grecie, iti achiti datoriile sau iti tragem una in bot si te scoatem din locuinta Euroland? Zi doamna Grecie, cam ce preferi Mneata?”

In aceasta situatie, guvernele si bancile nationale ar putea inetrveni prin stimularea inteligenta a economisirii. Nu, scuze. Prin stimularea economisirii inteligente. Pen-ca trebuie stimulata atat de inteligent incat sa nu adanceasca recesiunea. Ca daca economisesti prea mult omori consumul, iar cu un consum mort, parastasul economiei e la doi pasi.
Mai devreme sau mai tarziu nu cred ca ai cum sa scapi de cresterea fiscalitatii, chiar daca asta va duce la inchiderea unor companii sau la inflatie.

Na, ca deja am scris de prea multe ori cuvantul „inflatie”. Puschea pe limba…

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP