Dan Şelaru: Clasa muncitoare nu merge în paradis - Bloguri economice

miercuri, 3 martie 2010

Dan Şelaru: Clasa muncitoare nu merge în paradis

Să presupunem un salariu mediu brut de 1500 de lei. Din el 450 de lei se duc la CAS (de la angajat şi de la angajator).

De la 21 de ani la 61 de ani avem 480 de luni, deci un om obişnuit plăteşte în cursul vieţii 216000 lei. Să zicem că stă la pensie 12 ani (mult), cu o pensie medie de 700 de lei. Primeşte 100800. Adică de peste 2 ori mai puţin decât banii plătiţi.

Dar la noi media de pensionare e la 54 de ani. Şi se stă la pensie 19 ani. Dă la CAS 178200 şi primeşte 159600. Deci nici măcar în acest caz omul nu ia din banii altora.

Păi să nu munceşti la negru? Punctul meu de pensie este de peste 46 de procente.

Oricine munceşte în ţara asta este jefuit. Nu asta înseamnă solidaritate. Aici este istoria dezastrului. Ceauşescu ne-a lăsat cu un sistem care avea plusuri. Nu trebuie, de data asta, să dăm vina pe greaua moştenire.

Iar istoria ne spune că toţi foştii guvernanţi sunt vinovaţi. Acum cu criza tragem ponoasele.

Când generaţiile ceauşiste o să iasă la pensie raportul pensionari angajaţi o să fie total nesustenabil. Aşa că dacă vrem să mai avem un sistem de pensii trebuie cumva să reducem pensiile, ce înseamnă să nu vreau voturi, şi să creştem natalitatea. Să scădem CAS-ul ca să creştem baza de impozitare. Să ajutăm afacerile private, nu să le îngropăm în taxe şi impozite. Să construim autostrăzi din banii de la FMI, nu să plătim pensiile. Cu riscul mişcărilor sociale. Altfel îngropăm definitiv viitorul şi ne plângem precum Isărescu de lipsa autostrăzilor. Să încurajăm Pilonul II, nu să-l sabotăm. Şi să spunem clar că fără economii personale şi copii care să aibă grijă la bătrâneţe, actuala clasă muncitoare ajunge fix în partea opusă paradisului.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Şelaru

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP