Ion Radu Zilişteanu: BRD a lansat noua aplicaţie de Internet Banking. Era şi timpul, dar tot degeaba - Bloguri economice

marți, 23 martie 2010

Ion Radu Zilişteanu: BRD a lansat noua aplicaţie de Internet Banking. Era şi timpul, dar tot degeaba

Am fost client al BRD cu câţiva ani în urmă. Pe lângă problemele pe care banca le avea cu personalul destul de slab pregătit din cauza expansiunii rapide a unităţilor bancare în perioada de boom, unul dintre motivele care m-au determinat să renunţ la serviciile BRD a fost aplicaţia de Internet Banking, BRD-Net. Era pur şi simplu făcută amatoriceşte, în dispreţ faţă de necesităţile securităţii informatice a unui astfel de serviciu, extrem de sensibil. Pe scurt, autentificarea se făcea printr-un user format din 8 caractere numerice şi o parolă. Adică destul de uşor de spart. Nici vorbă de token care să fie parolat şi care să servească unei autentificări mult mai sigure. Mai simplu spus, ca în epoca de piatră.

O altă mare hibă a sistemului era faptul că nu puteai să faci o plată către un beneficiar oarecare până nu depuneai o hârtie care, ulterior, trebuia aprobată de bancă, prin care adăugai pe lista de beneficiari contul respectiv. Noua aplicaţie, pe lângă o interfaţă mai modernă, nu schimbă mare lucru din esenţa autentificării. Numele de utilizator este format din aceleaşi 8 cifre, numai că parola se introduce de la o tastatură virtuală, la care tastele sunt distribuite aleator ca plasare pe ecran. E un mic progres, dar aplicaţia tot nu beneficiază de măsuri anti-fraudă eficiente şi puternice. N-aş utiliza nici noua versiune a aceste aplicaţii.

Având în vedere faptul că BRD - Groupe Société Générale este cea de-a doua bancă din România după totalul activelor gestionate, având o cotă de piaţă de 14,1% în 2009, după cum scriam aici, are peste 2,5 milioane de clienţi şi o reţea de 930 de unităţi, ar fi putut face eforturi mai mari pentru securizarea accesului la conturi prin aplicaţia de Internet Banking.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP