Ion Radu Zilişteanu: Grecii sunt furioşi, dar gata să încaseze cura de austeritate - Bloguri economice

luni, 15 martie 2010

Ion Radu Zilişteanu: Grecii sunt furioşi, dar gata să încaseze cura de austeritate

În conformitate cu un sondaj publicat ieri de cotidianul grec Ethnos, majoritatea grecilor continuă să susţină politica de austeritate a guvernului socialist, chiar dacă o consideră injustă. În conformitate cu acest sondaj, realizat în perioada 8-10 martie 2010, pe un eşantion de 1.008 persoane, 48% dintre greci resimt furie şi dezamăgire faţă de politica de austeritate a guvernului, 16,7% au optat pentru înţelegere, 19% sunt îngrijoraţi faţă de viitor, iar 16% se aşteaptă la un nou început pentru ţară.

Aproape 66% dintre cei chestionaţi consideră injust planul de măsuri de austeritate adoptat la începutul acestei luni, care afectează în special salariaţii din sectorul bugetar, conducând la reduceri salariale pentru toate nivelurile de venit. Un grec din şase consideră că guvernul nu a avut de ales, iar 50,1% consideră că aplicarea programului va îndrepta ţara într-o direcţie bună.

În ceea ce priveşte protestele sociale care au zguduit Grecia în ultima vreme, peste jumătate dintre respondenţi consideră că este necesară o ripostă socială temperată: 40% consideră că sindicatele trebuie să urmărească pacea socială, iar 35% cred că sindicatele trebuie să-şi manifeste opoziţia faţă de măsurile guvernamentale fără stimularea unor reacţii sociale puternice. Numai o cincime dintre greci pledează pentru o revoltă generală pentru eliminarea măsurilor de asuteritate.

În ciuda criticilor aduse partenerilor europeni, acuzaţi de lipsă de solidaritate, 64% dintre respondenţi consideră că Grecia ar trebui să continue negocierile cu partenerii din Uniunea europeană şi numai 17,5% sunt în favoarea unui împrumut de Fondul Monetar Internaţional.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP