Mihai Marcu: Dobânda de referinţă şi costul creditelor - Bloguri economice

marți, 30 martie 2010

Mihai Marcu: Dobânda de referinţă şi costul creditelor

Probabil stiti ca BNR a redus dobanda de referinta la 6.5%, iar principala problema este de fapt "creditele sunt prea scumpe". In realitate, costul creditelor nu este principala problema.

Lectia clasica de economie ne spune: daca scade pretul, cresc vanzarile. Aceasta regula este valabila pentru foarte multe bunuri sau servicii. Cei care s-au calcat in picioare sa cumpere bormasini la 15 lei confirma.

Dobanda este costul creditului; daca scad dobanzile, am putea presupune ca vor creste si "vanzarile" de credite. Sa vedem ce se intampla in ultimul an:

Pentru creditul in lei:Pentru creditul in valuta:Ce vedem din ambele grafice - pentru aceeasi perioada - februarie 2009 - ianuarie 2010, atat dobanzile (linia rosie) cat si soldul creditelor (linia albastra) scad.

In ambele cazuri (lei si valuta) fenomenul este asemănător: desi creditele s-au ieftinit, soldul creditelor curente a continuat sa scada. Concluzia este ca nu cererea solvabila de credite este foarte anemica; dobanzile pot sa scada, insa credite noi se vor da mai greu. Reducerea dobanzilor ii ajuta pe cei in dificultati financiare, dar nu stimuleaza semnificativ cererea solvabila de credite noi.

Practic, suntem in situatia in care scaderea preturilor se suprapune cu scaderea vanzarilor. Este o dovada in plus ca economia romaneasca este in faza in care se repara bilanturi si se platesc datorii. Stimulul creditelor ieftine, desi util, nu este nici pe departe suficient.


Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP