Mihai Marcu: Posibil W? - Bloguri economice

sâmbătă, 27 martie 2010

Mihai Marcu: Posibil W?

Interviul oarecum discret al domnului Isarescu contine cateva avertismente voalate la adresa politicii Guvernului. In continuare, ce-am reusit sa citesc printre randuri:

Citez din articol:

Dacă nu avem răbdare să lăsăm economia să îşi revină, o variantă ar fi să majorăm impozitele.O altă variantă ar fi, dar asta vă garantez că nu se va întâmpla în România, să facem corecţii pe uşa din dos, prin inflaţie şi curs. Trebuie evitată corecţia prin inflaţie pentru că istoric s-a dovedit că în acest caz plătesc mai mult cei săraci şi se îmbogăţesc cei care speculează

Din nou, cheia ramane deficitul bugetar. Daca cheltuielile publice nu scad, singura solutie este cresterea impozitelor, cresterea de impozite care ar duce la prelungirea recesiunii. Cresterea impozitelor (de preferat a TVA) s-a intamplat in Ungaria, in tarile baltice si inclusiv intr-o tara cu excedent bugetar - Bulgaria; in Romania, masura a fost evitata strict din motive electorale (si poate ca a meritat costul).

Paragraful despre inflatie este o confirmare implicita despre ce s-a intamplat pana acum in economia romaneasca; din pacate aceste declaratii vin cu cateva zile inainte de (posibila) scadere a ratei de referinta a BNR. Ideile sunt excelente, ramane de vazut daca scaderea inflatiei va continua; inca nu am cifre, dar riscul de stagflatie (inflatie mare si crestere economica zero sau negativa) inca este prezent.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP