Bogdan Glăvan: Deficit bugetar compromis? - Bloguri economice

vineri, 30 aprilie 2010

Bogdan Glăvan: Deficit bugetar compromis?

După primul trimestru deficitul bugetar este de circa 8,2 miliarde lei, în vreme ce anul trecut se cifra la 7,9 miliarde lei. Deci anul acesta este mai mare cu 3,7%. Conform datelor provizorii, reprezintă 1,5% din PIB.


Anul trecut deficitul realizat pe primul trimestru a reprezentat cam o cincime din deficitul total la sfârşitul anului. Nu ştiu în ce măsură este rezonabil să presupunem că la sfârşitul lui 2010 vom avea 1,5 x 5 = 7,5% din PIB deficit bugetar, dar în condiţiile în care FMI se gândeşte să modifice prognoza creşterii PIB la 0% (după ce au mai redus-o o dată de la 1,3 la 0,8), cifra pare verosimilă.

În fond, în ciuda pretenţiilor că suntem cu deficitul conform planului, planul se schimbă pe lună ce trece, în rău, astfel încât este ridicol să aplaudăm cifrele anunţate de guvern. Nu mai pun la socoteală faptul că cifrele respectivă reflectă o metodologie particulară de calcul, care nu se referă la valoarea angajamentelor guvernului, ci la cuantumul cheltuielilor efective (mare parte din economiile realizate în ultima vreme sunt dificil de susţinut – neplata salariilor, amânarea rambursării TVA s.a.)

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP