Bogdan Glăvan: Inginerii au pus la punct interzicerea soarelui. Pentru ce? - Bloguri economice

vineri, 23 aprilie 2010

Bogdan Glăvan: Inginerii au pus la punct interzicerea soarelui. Pentru ce?

eo-inginerii au pus la punct tehnologia aruncării în atmosferă a unei cantităţi mari de particule pentru a reducere temperatura Pământului. Ei susţin că simularea erupţiilor vulcanice ar reprezenta o metodă de 100 de ori mai ieftină de rezolvare a problemei încălzirii globale decât măsurile politice adoptate în prezent.

Ceea ce mă face să mă mă gândesc la două lucruri:

1) oare această descoperire nu dovedeşte (pentru a n-a oară) că, de fapt, scopul urmărit de politicile environmentaliste nu este câtuşi de puţin “salvarea planetei”?

2) oare această descoperire nu va fi folosită rapid de stat pentru a ne oferi alte “binefaceri”?

Cred că această întrebare merită însoţită de un fragment din Aventurile lui Jonathan Gullible (cap. 5) – o carte senzaţională pentru liceeni sau tinerii studenţi care vor să scape de sofismele economice care ne înconjoară:

Abia intrat în oraş, Jonathan întâlni o femeie care ţinea un document lung, stând aşezată în spatele unei mese acoperită cu mici medalioane. “Vă rog frumos,” ceru femeia, privindu-l insistent şi sărind să-i prindă un medalion pe buzunarul cămăşii uzate. “Nu vreţi să semnaţi şi dvs. petiţia mea?”
“Chiar aici, sub ultimul nume. O să ajutaţi mulţi oameni cu treaba asta.”
“Pentru ce e petiţia?” întrebă Jonathan.
Ea bătu din palme ca şi cum se pregătea să cânte ceva. “Aceasta este o petiţie pentru protejarea locurilor de muncă şi a industriei. Sunteţi în favoarea locurilor de muncă şi a industriei, nu-i aşa?” pledă ea.
“Consiliul Lorzilor protejează locurile noastre de muncă şi industria locală faţă de produsele care vin din afara insulei. Dacă suficient de mulţi oameni îmi vor semna petiţia, Lorzii au promis că vor face tot ce le stă în putere să interzică produsele străine care îmi lovesc activitatea.”

“Şi cu ce vă ocupaţi?” întrebă Jonathan.
Femeia declară cu mândrie, “Reprezint producătorii de lumânări şi haine. Această petiţie cere interzicerea soarelui.”
“A soarelui?” bâigui Jonathan. “Cum, ăă, de ce să fie interzis soarele?”
Femeia îl măsură pe Jonathan şi spuse pe un ton de apărare, “Ştiu că pare puţin cam drastic, dar nu vedeţi – soarele îi loveşte pe producătorii de lumânări şi de haine. Desigur vă daţi seama că soarele este o sursă foarte ieftină de lumină şi căldură străină. Păi, lucrul ăsta pur şi simplu nu poate fi tolerat!”
“Dar lumina şi căldura de la soare sunt pe gratis,” protestă Jonathan.
Femeia păru jignită de remarca lui şi se văită, “Tocmai asta e problema, nu vedeţi?” Luând un carneţel, încercă să scrie câteva notiţe pentru el. “După estimările mele, disponibilitatea extrem de ieftină a acestor elemente străine reduce locurile de muncă şi salariile potenţiale cu cel puţin 50% în industriile pe care le reprezint. Un impozit mare pe ferestre, sau poate pur şi simplu interzicerea totală, ar trebui să îmbunătăţească foarte mult situaţia.”

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP