Cristian Orgonaş: Au obosit muncitorii români care lucrează în străinătate? - Bloguri economice

marți, 13 aprilie 2010

Cristian Orgonaş: Au obosit muncitorii români care lucrează în străinătate?

BNR: in perioada ianuarie-februarie 2010 contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 754 milioane euro, în creştere cu 64,3 la sută în raport cu aceeaşi perioadă din anul 2009, detalii mai jos.


Contul curent reprezinta diferenta dintre intrarile si iesirile de valuta generate de schimburile comerciale si transferurile de bani in si din Romania, iar cresterea acestui indicator in primele doua luni ale anului a fost generata in principal de reducerea cu 68.5% a transferurilor curente, respectiv a sumelor de bani trimise de romanii din strainatate.

Insa, la o privire mai atenta, observam ca anul trecut in februarie cifra transferurilor a fost uriasa (aproape 1.1 mld euro), astfel ca prin comparatie, cele 331 milioane euro transferate in februarie 2010 par putine.


Totusi, aceasta cifra este cea mai mica din ultimii patru ani, ceea ce arata ca muncitorii romani din strainatate au cam inceput sa oboseasca…
In ceea ce priveste investitiile straine, in februarie 2010 acestea au scazut comparativ cu februarie 2009 (164 vs 203 mil euro), iar in primele doua luni au totalizat 466 mil euro (-65% fata de ian-febr 2009). Investitiile straine au acoperit deficitul de cont curent in proportie de 61.8%.


Una peste alta, datele venite de la BNR astazi nu sunt foarte incurajatoare.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP