Cristian Orgonaş: Cât câştigă de fapt românul mediu? - Bloguri economice

marți, 6 aprilie 2010

Cristian Orgonaş: Cât câştigă de fapt românul mediu?

In luna ianuarie 2010, salariul mediu brut pe economie raportat de INS a fost de 1,967 lei, respectiv 477 euro. Cat de relevanta este insa acesta cifra pentru marea masa a salariatilor? Sa facem cateva calcule.

Conform datelor care mi-au fost trimise de ANAF, in 2008, aproape 7 milioane de persoane au obtinut venituri salariale, castigul mediu brut anual fiind de 15,674 lei, ceea ce inseamna 1,306 lei pe luna.

Insa, daca ii scoatem din calcul pe cei care se situeaza in top 3% din punctul de vedere al veniturilor, venitul mediu scade cu 18%, de la 1306 lei la 1075 lei. Daca nu ii luam in considerare pe cei situati in top 20%, media scade dramatic, de la 1306 la 702 lei.

Cu alte cuvinte, 80% dintre cei care au inregistrat venituri salariale in 2008 au castigat in medie 702 lei pe luna, in timp ce per total, media a fost de 1306 lei. Mai mult, cei mai bine platiti 20% dintre romani au castigat in medie 3,842 lei, adica de 5.5 ori mai mult decat restul de 80%.

Acum, sa aplicam acelasi principiu de calcul si in ceea ce priveste salariul mediu pe economie. Desi spre deosebire de datele INS, datele ANAF sunt mai cuprinzatoare pentru ca includ si alte venituri in afara celor salariale (venituri din profesii liberale, investitii la bursa etc), putem folosi aceleasi procente fara teama ca gresim prea mult.

Astfel, daca ii scoatem din ecuatie pe cei mai bine platiti 3-5% dintre salariati, salariul mediu lunar scade de la 477 euro la aproximativ 380 euro. Daca nu luam in calcul salariatii situati in top 20%, media scade undeva in jur de 270 euro brut, respectiv 10-12 milioane de lei vechi.

Acesta este nivelul mediu al salariului lunar incasat de imensa majoritare a salariatilor romani. Ce deducem de aici:

1. Practic, 1 milion de salariati (20% din total) incaseaza venituri peste si mult peste medie, acestia reprezentand de fapt varianta romaneasca a clasei mijlocii.

2. 75-80% dintre salariati castiga doar atat cat sa traiasca de pe o zi pe alta.

In aceste conditii, ma intreb cat de relevant este salariul mediu pe economie comunicat de INS, daca patru din cinci salariati castiga sub medie?

In mod normal, atunci cand exista o discrepanta atat de mare intre baza si varf, mediana este mult mai relevanta decat media. Am cerut de la INS date pentru a calcula salariul median, insa mi s-a raspuns ca metodologia de colectare a datelor nu permite calculul acestui indicator.

Din datele ANAF nu pot calcula exact venitul median inregistrat in 2008, insa el se situeaza sub 700 de lei pe luna, valoare care este cu aproximativ 50% mai mica decat media!

PS: bineinteles, datele sunt cele oficiale si nu includ banii primiti in plic de catre angajati.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP