Cristian Orgonaş: Ce profit a generat până acum Pilonul II de pensii? - Bloguri economice

luni, 12 aprilie 2010

Cristian Orgonaş: Ce profit a generat până acum Pilonul II de pensii?

Din mai 2008 si pana in martie 2010, fondurile de pensii care fac parte din Pilonul II au incasat contributii brute in valoare de 2.5 miliarde lei in timp ce totalul activelor nete a ajuns la 2.97 miliarde lei, ceea ce inseamna ca in 23 de luni, profitul net obtinut a fost de aproximativ 468 milioane lei, iar randamentul de 17.7%.
Acest profit net se calculeaza scazand din contributiile brute platite lunar de romani comisioanele incasate de catre administratori (2.5% initial, plus 0.6% anual) si arata practic castigul real obtinut de catre contribuabil din aceasta afacere. Evolutia lunara mai jos, click pe grafic pentru marire.

Daca luam in considerare faptul ca exista 5 milioane de participanti la sistem, inseamna ca in medie, fiecare participant are acum “in buzunar” aproape 594 de lei din care 88 lei profit, insa trebuie sa tinem cont ca pentru o parte dintre participanti nu exista contributii virate iar pentru altii contributiile nu au fost virate in totalitate, astfel ca in realitate, unii au foarte putini bani in cont, iar altii nu au deloc.

Sa nu uitam nici ca guvernul ne-a furat practic cateva sute de milioane de lei anul trecut prin plafonarea contributiei la 2% desi aceasta trebuia sa creasca la 2.5%, iar in acest an ne va fura tot atat din moment ce in loc sa fie 3%, contributia este de doar 2.5%.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP