Cristian Orgonaş: Ce responsabilităţi are statul român faţă de cei săraci? - Bloguri economice

joi, 15 aprilie 2010

Cristian Orgonaş: Ce responsabilităţi are statul român faţă de cei săraci?

Romania vine dupa 45 de ani de comunism, perioada in care oamenii s-au obisnuit sa primeasca de la stat case, locuri de munca si salarii suficient de mari pentru a le asigura un nivel minim de trai. Jumatate din populatie este asistata social.

In acest context, de multe ori responsabilitatile statului fata de cetateni sunt gresit intelese, iar asteptarile unei parti a populatiei in relatia cu statul sunt nerezonabile.

Care obligatii are de fapt statul fata de cei mai saraci dintre cetateni si ce se poate face pentru a reduce gradul de saracie?

Egalitatea de sanse

Autoritatile nu au drept responsabilitate principala ajutorarea celor saraci, ci implementarea unui cadru legal care sa asigure sanse egale de succes tuturor. Oamenii nu sunt egali din nastere, dar toti ar trebui sa aiba posibilitatea de a isi depasi conditia.

Pe de alta parte, un tratament fiscal corect presupune ca Ion Tiriac sa plateasa drept impozit, o suma de X ori mai mare decat mine daca el are venituri de X ori mai mari, iar persoana care castiga de Y ori mai putin decat mine, ar trebui sa plateasca drept impozit o suma de Y ori mai mica.

Din acest punct de vedere, sistemul progresiv de impozitare este profund incorect.

Educatia

Cresterea nivelului de educatie al populatiei reprezinta una dintre cele mai bune metode de a reduce saracia, fiind de datoria statului sa asigure accesul liber si neingradit al tuturor cetatenilor la un sistem educational de calitate.

Cum stam din acest punct de vedere? Abandonul scolar nu a fost niciodata mai mare, iar calitatea actului educational nu a fost niciodata mai slaba.
Ce poate face guvernul pentru a schimba situatia? Poate sa ii stimuleze pe parinti sa isi trimita copii la scoala si sa ii amendeze daca acestia abandoneaza studiile. Mai departe, autoritatile trebuie sa restructureze invatamantul de stat si sa descurajeze extinderea sistemului de invatamant privat de tipul “Spiru Haret”, in care diploma practic se cumpara, nu se obtine de pe urma insusirii unor cunostinte.

Pe scurt: un sistem educational slab nu poate genera angajati performanti si bine platiti.

Accesul liber si neingradit pe piata muncii

In principiu, salariul minim pe economie a fost inventat pentru a asigura un minim de protectie sociala celor care au o pregatire mult sub medie. In realitate, salariul minim reprezinta o bariera care ii impiedica pe unii dintre acestia sa isi gaseasca un job.

Ne place sau nu, exista persoane care nu pot genera suficienta valoare adaugata astfel incat companiile sa justifice acordarea unui salariu minim. Aceste persoane fie sunt angajate la negru, fie nu isi gasesc de lucru.

Iar daca nu isi gasesc de lucru, guvernul le asigura un minim de venit. Adica ii transforma din potentiali contribuabili, in asistati social.

Morala: salariul minim pe economie nu ar trebui sa existe.

Ce inseamna ajutor?

In Romania, sa il ajuti pe cel sarac inseamna sa ii dai bani, ceea ce in esenta este fundamental gresit. Vrei sa cresti nivelul de trai? Stimuleaza crearea de locuri de munca prin scaderea fiscalitatii si incurajarea companiilor sa angajeze personal, iar in paralel, ajuta-l pe om sa se recalifice sau sa isi creasca nivelul de educatie.

Astfel, in loc sa statul sa ii intretina pe cei saraci, ii ajuta sa isi gaseasca de lucru si ii transforma astfel in contribuabili.

In plus, de multe ori autoritatile acorda ajutor banesc celor care pot munci fara sa ceara nimic in schimb, ceea ce inseamna de fapt ca asistenta sociala se transforma in act de caritate.

Vrei ajutor de la stat? Ok, ce poti oferi in schimb? Nu trebuie sa iti rupi spatele pe santier, dar oricine poate presta o activitate prin care sa aduca un minim de valoare adaugata comunitatii din care face parte.

Solidaritatea sociala

Politicienii ne-au spus de nenumarate ori ca trebuie sa acceptam majorarea taxelor din motive de solidaritate sociala. Adica sa platim mai mult pentru ca altii sa fie ajutati.

Ce inseamna de fapt solidaritate sociala? Inseamna ca eu sa platesc taxe mai mari? Nu! Inseamna ca eu sa imi platesc taxele (toate taxele!), iar guvernul sa nu ma jecmaneasca.

In acest moment, aproape o treime din economie este nefiscalizata. Cat pierde bugetul? Aproximativ 8-10 miliarde de euro anual! Vrea guvernul sa incaseze mai multi bani la buget? Sa scada taxele si sa ii arda pe cei care incalca legea.
Altfel, sa nu isi ascunda propria incompetenta in spatele solidaritatii sociale.

Concluzie

Statul nu trebuie sa asigure venituri, case sau locuri de munca, ci sa asigure conditii pentru ca si cel mai putin educat dintre romani sa isi gaseasca un job si astfel sa isi poata purta singur de grija.

Face statul roman asta?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP