Cristian Orgonaş: Ce se întâmplă dacă Grecia renunţă la euro? - Bloguri economice

joi, 29 aprilie 2010

Cristian Orgonaş: Ce se întâmplă dacă Grecia renunţă la euro?

Se discuta tot mai mult in ultima vreme despre posibilitatea ca Grecia sa iasa temporar din zona euro pentru a isi rezolva problemele, iar in acest context, cred ca ar fi util sa analizam care ar fi consecintele unui asemenea gest.

Ce se intampla daca Grecia renunta la euro
Odata cu aderarea la Zona Euro, Grecia a abandonat moneda nationala, drahma, cursul valutar la care a avut loc schimbul fiind de 340,75 drahme/euro.

Sa presupunem acum ca drahma inlocuieste euro. Avand in vedere faptul ca investitorii au o incredere foarte mica in Grecia, in secunda doi va avea loc o devalorizare semnificativa a noii monede, posibil cu 100% sau mai mult.

Multe companii isi vor retrage banii din tara, iar populatia va incepe sa cumpere masiv valuta. Astfel, presiunea pe drahma va fi uriasa, iar Banca Centrala a Greciei nu poate face nimic pentru ca rezerva sa valutara este ridicol de mica - sub 4 mld euro (detalii aici).

Cum isi poate plati o tara datoriile? Poate tipari bani, sau poate imprumuta bani. Americanii pot tipari dolari pentru ca datoriile lor sunt in dolari. Japonezii pot tipari yeni pentru ca cea mai mare parte a datoriei publice este interna, deci in moneda nationala.

Grecia insa nu rezolva mare lucru daca tipareste drahme din moment ce peste 70% din datoria publica este externa si in euro (eventual si in dolari).

Iar de euro si dolari nu pot face rost decat de pe piata internationala. Cine si la ce pret imprumuta o tara aflata practic in faliment? In plus, cu cat grecii vor tipari mai multi bani, cu atat moneda nationala se va devaloriza mai mult. Grecia are o datorie de peste 250 miliarde de euro fata de creditorii externi.

Pe de alta parte, prin inflatie, guvernul grec poate reduce semnificativ ponderea cheltuielilor publice in PIB, restructurand astfel sectorul public. Practic, daca autoritatile tiparesc bani iar drahma se devalorizeaza vor creste preturile, creste si PIB-ul nominal, iar daca pensiile si salariile bugetarilor raman neschimbate, ponderea lor in PIB scade. Bineinteles, asta inseamna ca puterea de cumparare a populatiei scade dramatic.

Iesirea Greciei din zona euro poate reprezenta o solutie pentru ca tara sa iasa din criza, insa pe termen scurt, o asemenea masura va avea efecte dezastruoase atat pentru populatie, cat si pentru actualii creditori, care vor pierde cea mai mare parte a banilor in momentul in care grecii isi vor restructura datoria externa (masura va fi inevitabila).

Mai departe, moneda euro va avea de suferit prin faptul ca abandonarea Greciei de catre ceilalti membrii va zdruncina serios increderea in zona euro – la ce bun sa ai o moneda unica si o politica monetara comuna, daca o tara este abandonata de celelalte atunci cand are probleme?

Tot asa judeca si grecii, acestia fiind siguri ca Germania & co nu ii va lasa sa cada.

Concluzie
Grecia iese din zona euro – pe termen scurt, va fi dezastru. Drahma se va devaloriza masiv, inflatia va exploda, puterea de cumparare se va reduce, vor avea loc miscari de strada, tara va intra probabil in incetare de plati. Euro se va deprecia in fata principalelor monede.

Pe termen lung, grecii pot iesi castigati pentru ca renuntand la euro isi pot rezolva rapid problemele, urmand ca apoi sa pregateasca mai usor relansarea economica de dupa “dezastru”.

Grecia este salvata de FMI si UE – problemele Greciei devin problemele zonei euro, criza fiind astfel mai usor de suportat. Se creaza insa un precedent periculos – cine urmeaza dupa Grecia?

Portugalia? Spania?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP