Cristian Orgonaş: Companiile au concediat mai puţini oameni în februarie - Bloguri economice

marți, 13 aprilie 2010

Cristian Orgonaş: Companiile au concediat mai puţini oameni în februarie

Datele INS arata ca in luna februarie, numarul total al salariatilor din economie a scazut cu 20,600, de la 4,333.8 mii la 4,313.2 mii, acesta fiind cea mai mica variatie lunara din ianuarie 2009.

Spre comparatie, in ianuarie numarul de salariati a scazut cu 33.900, in decembrie cu 51.500, iar in noiembrie cu 44.000.

Pe ramuri economice: industria a pierdut 7400 salariati (cea mai redusa cifra de la inceputul crizei!), constructiile au pierdut 5700 de salariati, comertul 2000 iar sectorul public 1500, detalii mai jos. De notat ca aceste 4 domenii cumuleaza aproximativ 75% din totalul salariatilor din economie.


In mod normal, intre evolutia numarului de someri si cea a numarului de salariati exista o stransa legatura, iar daca luam in considerare faptul ca in martie, numarul somerilor a crescut cu doar 2,910 – de asemenea cea mai mica cifra de la inceputul crizei -, este foarte probabil ca si numarul salariatilor care si-au pierdut locul de munca in martie sa fi fost mai mic decat in februarie, vom vedea luna viitoare cum au stat lucrurile.

Mai jos, variatia lunara a numarului de someri si a numarului de salariati (numarul de salariati a scazut in fiecare luna, dar pe grafic valorile sunt pozitive pentru a putea fi comparate cu numarul somerilor)


Tot in luna februarie, productivitatea muncii in industrie a crescut cu 17.2% comparativ cu aceeasi luna din 2009, iar in primele doua luni din 2010 sporul de productivitate a fost de 21.7%.

Mai jos se poate observa evolutia a trei indicatori din sectorul industrial – productivitate, productie si numarul salariatilor. Am scris de cateva ori ca in ultimele luni, cresterea productiei industriale s-a bazat doar pe cresteri de productivitate, iar acest trend nu poate continua prea mult.

Acum, se poate observa ca discrepanta dintre primii doi indicatori si al treilea a inceput sa se atenueze, insa nu prin cresterea numarului de salariati, ci prin incetinirea ritmului de crestere al productiei si productivitatii.


Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP