Cristian Orgonaş: Creştem TVA-ul? - Bloguri economice

marți, 20 aprilie 2010

Cristian Orgonaş: Creştem TVA-ul?

In primul trimestru, incasarile la buget au fost cu peste un miliard de lei mai mici decat cele prognozate, iar economia da semne tot mai evidente ca nu va creste cu 1.3% asa cum se estima initial.

In acest context, se discuta tot mai mult despre majorarea TVA pentru a aduce mai multi bani la buget si a respecta astfel acodul cu FMI.

Va rezolva cresterea TVA problemele? Nu le va rezolva, ci doar va amana deznodamantul.

Guvernul are acum o mare provocare – sectorul bugetar. Autoritatile au evitat pana acum sa ia decizii nepopulare, iar cresterea TVA ii va oferi domnului Boc un moment de respiro care echivaleaza insa cu aruncarea gunoiului sub pres.

Cu alte cuvinte, gunoiul a disparut, dar de fapt tot acolo este si mai mult decat atat, presul incepe sa faca “cocoasa”.

Ce se va intampla daca va creste TVA-ul cu 2-3%? Teoretic, incasarile la buget ar trebui sa creasca cu 3.5-5.4 mld lei in urmatoarele 12 luni. Practic, va creste inflatia, va scadea consumul iar economia la negru va prospera, astfel ca veniturile la buget vor creste doar marginal, in niciun caz direc proportional cu cresterea taxelor.

Cheltuielile publice insa vor creste in lipsa reformelor, astfel ca peste 12-18 luni, cand deficitul chiar nu va mai putea fi tinut sub control, reforma va fi si mai dureroasa.

In concluzie, cresterea taxelor nu va face decat sa ne afunde si mai mult in mocirla, iar daca in acest an, guvernul nu va face reforma, anul viitor cu atat mai mult nu va face asta pentru ca 2011 este an preelectoral, iar toate partidele vor fi cu ochii pe sondaje.

PS: FMI a redus prognoza de crestere economica de la 1.3% la 0.8%, adica a taiat 38% din crestere, ceea ce in lei inseamna un minus de aproximativ 13 mld lei. Cum incasarile la buget reprezinta 31% din PIB, rezulta ca in acest an, daca prognoza FMI va deveni realitate, incasarile la buget vor fi cu cel putin 4 mld lei (1 mld euro) mai mici decat cele prognozate.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP