Cristian Orgonaş: Cum i-a înşelat Goldman Sachs pe ghanezi - Bloguri economice

sâmbătă, 24 aprilie 2010

Cristian Orgonaş: Cum i-a înşelat Goldman Sachs pe ghanezi

Goldman Sachs, institutia financiara asupra careia planeaza acum suspiciuni de frauda, are o istorie îndelungată in ceea ce priveste utilizarea unor practici mai putin oneste care au dus la intrarea in insolventa a unora dintre proprii sai clienti.

Un exemplu: in 1998, compania ghaneza Ashanti era al treilea cel mai mare producator de aur din lume si prima companie de pe “continentul negru” cotata la bursa de la Londra.

In mai 1999, Trezoreria Marii Britanii a decis sa vanda 415 tone de aur, iar pretul metalului galben a luat-o la vale ajungand in august 1999 la $252/uncie, cel mai mic din ultimii 20 de ani.

In acest context, Ashanti i-a intrebat ce cei de la Goldman Sachs ce decizii ar trebui sa ia, iar GS le-a spus ghanezilor ca pretul aurului va continua sa scada si ca ar trebui sa se protejeze prin operatiuni de hedging, ceea ce Ashanti a si facut.

Practic, compania a vandut in avans aur la un pret prestabilit in momentul incheierii contractelor de hedging, bazandu-se pe faptul ca in viitor cotatia aurului va scadea.

Problema este ca Goldman Sachs nu a fost doar consilierul financiar al celor de la Ashanti, ci si cei care au intermediat incheierea acestor contracte, contrapartea fiind un consortiu de 17 banci internationale. De asemenea, aceasta banca era si un jucator foarte activ pe piata aurului.

In septembrie 1999 (deci dupa doar o luna), 15 banci centrale din Europa au anuntat ca nu vor mai vinde aur pe o perioada de 5 ani, iar in aceste conditii pretul aurului a crescut rapid de la $252/uncie la $362/uncie. Consecinta? Ashanti a pierdut 570 milioane de dolari in mai putin de 4 saptamani, iar cursul actiunilor a scazut 80%.

Aflati in dificultate, ghanezii a fost practic nevoiti sa implore bancile care detineau contractele de hedging sa nu le execute. Cine a condus negocierile? Goldman Sachs.

In 2003 compania ghaneza a intrat in faliment, fiind cumparata pe nimic de catre AngloGold, o mare companie engleza cu sediul central in Africa. Cine a fost consilierul celor de la AngloGold? Goldman Sachs.

Distrugerea Ashanti Gold de catre Goldman Sachs a fost marcata de frauda si conflicte de interese: GS a fost consilierul financiar al Ashanti, a “ajutat” aceasta companie sa intre in operatiuni de hedging de pe urma carora a inregistrat profit, a fost implicata în manipularea pretului aurului, a reprezentat creditorii Ashanti atunci cand s-a discutat despre intrarea ghanezilor in incapacitate de plata, si a reprezentat compania care a cumparat Ashanti pe un dolar.

Sursa: Ghanaweb

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP