Cristian Orgonaş: De ce avem atât de puţine executări silite? - Bloguri economice

luni, 26 aprilie 2010

Cristian Orgonaş: De ce avem atât de puţine executări silite?

In acest moment, soldul creditelor ipotecare aflate in derulare totalizeaza aproape 6 miliarde de euro, iar daca luam in calcul o valoare de 30-40.000 de euro per credit, deducem ca numarul locuintelor cumparate prin credit ipotecar pentru care proprietarii inca platesc rate este de cel putin 150.000-200.000.

Bancile au acordat insa si credite pentru consum garantate cu ipoteca astfel ca, per total, in Romania exista minim 250-300.000 de locuinte ipotecate in favoarea bancilor.

Pe de alta parte, in ultimele 18 luni numarul restantierilor persoane fizice a crescut cu aproximativ 300.000, iar soldul restantelor a crescut cu peste 380%, de la 1.9 mld lei in august 2008, la 9.2 mld lei in februarie 2010. Mai mult, avem cu 420.000 mai multi someri si cu aproximativ 450.000 mai putini salariati in economie.

Teoretic, la o prima vedere lucrurile stau foarte post atat pentru banci, cat si pentru debitori.

Practic, daca adunam toate anunturile de executare silita postate de banci pe siturile proprii, cu greu ajungem la 1000. Adica nu se afla in faza de executare silita decat 0.3-0.4% din totalul locuintelor ipotecate, procent absolut nesemnificativ daca luam in considerare faptul ca in SUA spre exemplu, procentul este de 20 de ori mai mare.

Bineinteles, americanii au si posibilitatea intrarii voluntare in faliment iar asta umfla cifrele, insa oricum am lua-o, numarul locuintelor executate de banci in Romania este anormal de mic comparativ cu evolutia restantelor si a numarului de restantieri.

Ce inseamna asta? Ori numarul restantierilor creste aproape exclusiv pe seama celor care au luat credite de consum negarantate, ori bancile evita sa ia masuri drastice impotriva celor care au luat credite ipotecare iar acum nu isi mai pot plati ratele.

Ce se va intampla in momentul in care bancile nu vor mai fi dispuse sa ascunda gunoiul sub pres?

PS: nu, nu doresc sa vad zeci de mii de executari silite. Spun doar ca din acest punct de vedere, situatia nu este atat de rea pe cat pare la prima vedere.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP