Cristian Orgonaş: Economia va creşte mai puţin în 2010 - Bloguri economice

luni, 19 aprilie 2010

Cristian Orgonaş: Economia va creşte mai puţin în 2010

In ultima saptamana, prognozele privitoare la cresterea economica a Romaniei in 2010 au inceput sa fie ajustate in jos: FMI a redus prognoza de la 1.3% la 0.8%, S&P de la 1% la 0.8%, iar unele banci si-au redus si ele prognozele, tabloul complet aici.

La sfarsitul anului trecut, unii analisti au sperat ca economia va creste in primul trimestru din 2010 sau cel tarziu in trimestru doi, insa daca privim evolutia indicatorilor economici, intelegem ca este putin probabil sa se intample asta.

Pentru inceput, sa lamurim ce inseamna de fapt crestere economica: teoretic, vom iesi din recesiune in momentul in care economia va creste de la un trimestru la altul, insa practic nu putem vorbi despre crestere economica decat in momentul in care vom inregistra o crestere fata de acelasi trimestru al anului anterior.

De ce? Pentru ca PIB-ul Romaniei are o evolutie puternic sezoniera, astfel ca pentru a putea compara doua trimestre consecutive, INS trebuie sa ajusteze sezonier cifrele, ori asta inseamna uneori modificari masive care pot distorsiona realitatea.

Acum, sa vedem cum au evoluat in ultimul an 4 dintre indicatorii importanti comunicati de catre INS, detalii mai jos, click pe grafic pentru marire.


Dupa cum se poate observa, industria a intrat surprinzator pe minus in februarie (atentie, industria include companiile exportatoare!), comertul da prea putine semne ca si-ar reveni, constructiile au luat-o din nou la vale, iar serviciile pentru populatie sunt singurele care evolueaza pozitiv.
In aceste conditii, nu cred ca vom putea discuta despre o crestere economica anuala mai devreme de trimestrul trei din 2010, iar aceasta crestere va fi oricum anemica.

Sa nu uitam ca reducerea prognozei FMI inseamna ca guvernul va trebui sa ia in calcul o crestere economica mai mica atunci cand va rectifica bugetul. Iar asta va obliga autoritatile sa taie si mai mult in cheltuielile publice pentru a se incadra in tinta de deficit de 5.9%.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP