Cristian Orgonaş: Facem reforma doar dacă vrea poporul? - Bloguri economice

luni, 19 aprilie 2010

Cristian Orgonaş: Facem reforma doar dacă vrea poporul?

Saptamana trecuta, domnul Croitoru de la BNR a facut doua declaratii interesante: (i) opinia publica se opune reformelor necesare adoptari euro si (ii), 100.000 de bugetari ar trebui concediati in acest an, insa guvernului ii lipseste vointa politica de a lua o asemenea masura.

Si atunci stau si ma intreb: facem reforme doar daca le accepta si populatia, sau guvernul ar trebui sa reformeze tara cu forta si cu riscul de a scoate in strada sute de mii de oameni?

Sa o luam cu inceputul – ce vrea de fapt marea masa a populatiei? Sa o duca mai bine! Stie “poporul” ca pentru a o duce mai bine peste 5-10 ani, trebuie acum sa faca sacrificii? Nu stie si chiar daca ar sti, nu este interesat de asa ceva.

Marea masa a populatiei vrea doar ajutoare mai mari, pensii mai mari, salarii mai mari si locuri de munca. Nu conteaza de unde scoate guvernul banii, “sa se descurce politicienii, ca doar de aceea i-am ales”!

Este populatia dispusa sa inteleaga ca daca nu se ingheata pensiile, salariile si daca nu se reformeaza administratia publica, tot sistemul se va prabusi? In mod evident nu este, iar asta se vede din reactia profesorilor, a functionarilor publici, a angajatilor din regiile autonome etc, categorii sociale care au amenintat cu intra in greva daca guvernul va indrazni sa dea oameni afara sau sa reduca salariile.

Toata lumea este de acord ca numarul bugetarilor trebuie redus, insa pana acum nu s-a facut nimic in acest sens. De ce? Pentru ca in momentul in care guvernul va incepe sa concedieze bugetari, sindicatele vor scoate oamenii in strada.

Iar sub presiunea strazii, politrucii vor da inapoi si vor spune ca “se vor gasi solutii pentru ca reducerea cheltuielilor sa nu afecteze populatia”, desi se stie ca solutiile respective nu exista.

In concluzie: facem reforme doar daca populatia le accepta? Nu, pentru ca daca asteptam ca “poporul” sa accepte de buna voie sacrificii, vom lua cu totii urma Greciei cat de curand.

Eu unul m-am saturat sa il vad pe premierul Boc vorbind despre reducerea cheltuielilor publice dar de facut sa nu faca nimic pentru ca se teme de reactia celor afectati de aceste reduceri. La fel cum m-am saturat sa tot vad ca partidele incearca umble cu manusi acolo unde trebuie dat cu ciocanul.

Asa cum in companiile private, managementul nu ii intreaba pe angajati daca sunt de acord cu restructurarea pentru a evita falimentul, cred ca nici guvernul nu ar trebui sa intrebe sindicatele sau populatia daca accepta sau nu reforma.

Citeste si acest articol

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP