Cristian Orgonaş: Industria începe să gâfâie, dar şomajul dă semne de stabilizare - Bloguri economice

joi, 8 aprilie 2010

Cristian Orgonaş: Industria începe să gâfâie, dar şomajul dă semne de stabilizare

1. Indicele productiei industriale (calculat ca serie bruta) a crescut in februarie cu 4.3% comparativ cu ianuarie, insa a scazut cu 0.4% fata de luna corespunzatoare a anului anterior, detalii mai jos.

Dupa trei luni de crestere, iata ca industria incepe sa dea semne de oboseala, insa ramane de vazut in ce masura scaderea din februarie reprezinta inceputul unui trend sau este doar un accident. In primele doua luni din 2010, productia industriala a crescut cu 2.7%.2. Cifra de afaceri in industrie a crescut in februarie cu 3.3%, in timp ce comenzile noi au avansat cu 11%, ambele procente fiind mai mici decat cele inregistrate in ianuarie, cand CA a crescut cu 6.5% iar comenzile noi cu 16.3% comparativ cu perioada corespunzatoare a anului anterior.

De la inceputul anului, cifra de afaceri a avansat cu 5%, iar comenzile noi cu 13.7%.3. Somajul: rata somajului inregistrat in luna martie a fost de 8,36%, fata de 8,30% in luna februarie 2010 si 5,60% in aceeasi luna a anului 2009. Numarul total al somerilor inregistrati in evidentele agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca a fost de 765,285 de persoane, in crestere cu doar 2,910 fata de luna februarie, aceasta fiind cea mai mica cifra din ultimele 21 de luni.

In mod normal, incetinirea dramatica a ritmului concedierilor ar trebui sa se vada si in reducerea semnificativa a ritmului de scadere al numarului salariatilor din economie – o sa putem analiza aceasta tendinta imediat ce INS va comunica datele pe martie, respectiv peste o luna.

Ma intreb totusi cum este posibil ca mai putin de 3000 de oameni sa devina someri in martie, in conditiile in care doar CFR-ul a concediat cateva mii de angajati luna trecuta.Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP