Cristian Orgonaş: Ministrul Şeitan: sunt persoane care câştigă 1000 de euro pe lună fără să facă nimic - Bloguri economice

duminică, 25 aprilie 2010

Cristian Orgonaş: Ministrul Şeitan: sunt persoane care câştigă 1000 de euro pe lună fără să facă nimic

Cu ocazia unei dezbateri care a avut loc vineri, Ministrul Muncii a declarat:

Am ajuns să avem unul dintre cele mai generoase, ineficiente sisteme din Europa referitoare la asistenţa socială. E paradoxal să fie generos, dar să fie şi ineficient, dar realitatea spune acest lucru. Avem peste 12 milioane de indemnizaţii/om într-o lună, asta înseamnă, sigur, că nu 12 milioane de oameni profită, sunt 5-6 milioane de oameni care profită de astfel de sprijin, unii profită de câte două, trei sau patru. Am ajuns să creăm un sistem pervers care încurajază nemunca… Sursa: Gandul.info
De asemenea, el a mai spus ca exista persoane care prin cumularea diverselor ajutoare guvernamentale, au ajuns sa castige 4-5000 de lei lunar fara sa faca nimic.

Teoretic, ministrul Seitan are dreptate – sistemul de asistenta sociala existent in Romania este extrem de ineficient si nu incurajeaza munca. Practic, dl ministru nu prea are dreptul de a vorbi ca si cum s-ar afla in opozitie.

De mai bine de un an, membrii guvernului, in frunte cu primul ministru, apar la TV si fac tot felul de declaratii care sunt urmate de …nimic. Nu ma incalzeste deloc faptul ca dl Seitan a spus un adevar pe care il stia toata lumea, ma intereseaza ce va face el pentru a corecta sistemul. Pana acum nu a facut nimic.

Pe de alta parte, nu pot sa nu observ ca numarul ajutoarelor sociale platite a crescut de la 2.8 milioane in 2003 la 9.7 milioane in 2009, iar suma cheltuita cu aceste ajutoare a crescut de la 0.6 mld lei la 8.1 mld lei. De remarcat ca asta s-a intamplat in timpul guvernarii de dreapta.

Intr-o tara asezata din punct de vedere politic, dreapta inseamna liberalism si stimularea initiativei private, nu aruncarea cu ajutoare in populatie. Asta face stanga, numai ca noi avem orice, numai o clasa politica asezata nu.

Nu stiu daca acel “am ajuns sa cream un sistem…” reprezinta si un fel de autocritica, insa stiu ca guvernul devine tot mai constient ca se strange “latul” si ca nu mai poate amana la nesfarsit reforma.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP