Cristian Orgonaş: Pe scurt despre indicatorii de risc bancar pe februarie - Bloguri economice

miercuri, 7 aprilie 2010

Cristian Orgonaş: Pe scurt despre indicatorii de risc bancar pe februarie

1. Total sume restante – conform BNR, la sfarsitul lunii februarie, totalul sumelor restante aferente creditelor mai mari de 20.000 de lei acordate de catre institutiile de credit a ajuns la 9.4 mld lei, in crestere cu 8.8% fata de ianuarie si cu 117% peste nivelul din urma cu un an. Din aceasta suma, 68% (6.4 mld lei) reprezinta restantele mai vechi de 90 de zile, respectiv cele cu putine sanse de a mai fi recuperate in totalitate de catre banci.

Acest tip de restante a crescut numai in ultima luna cu 11.5%, cresterea fata de februarie 2009 fiind de 275%, detalii alaturat, click pe grafic pentru marire.

2. Numarul interogarilor bazei de date a CRB – acest indicator reflecta interesul romanilor pentru creditare. In februarie, numarul interogarilor a fost de 101,197, cifra similara cu cea din februarie 2009, insa nivelul este extrem de scazut daca il comparam cu cifrele de dinainte de criza.

In primele doua luni din acest an, numarul interogarilor a fost cu 52% mai mic decat in primele doua luni din 2009, cu toate ca la inceputul anului trecut, programul Prima Casa nu exista.

Toata lumea cere bancilor sa reia creditarea, insa intrebarea este cui sa acorde bancile credite?

3. Numarul creditelor acordate si angajamentelor asumate de catre banci – la sfarsitul lunii septembrie 2008, sistemul bancar din Romania avea in derulare un numar de 1.64 milioane de credite cu o valoare mai mare de 20.000 de lei.

La sfarsitul lunii februarie 2010, numarul creditelor aflate in derulare a scazut la 1.5 milioane, cu 8.1% mai putine decat la inceputul crizei, ceea ce inseamna ca bancile nu reusesc in continuare sa acorde suficiente credite noi pentru a inlocui creditele vechi ajunse la maturitate.

In ceea ce priveste sumele totale datorate de clienti bancilor (riscul global), aceasta a ajuns la 224.4 mld lei, in crestere cu 0.04% fata de ianuarie si in scadere cu 4.7% fata de luna corespunzatoare a anului anterior.

4. Numarul debitorilor vs numarul restantierilor – Numarul persoanelor fizice si juridice care au credite mai mari de 20.000 de lei a scazut in februarie cu peste 5,000 comparativ cu ianuarie, ajungand astfel la 969,651. In acelasi timp, numarul restantierilor a crescut cu aproximativ 7,800, totalizand acum 222,347, ceea ce inseamna ca un debitor din 4 este restantier. Atentie, aici este vorba in primul rand despre credite cu valori mari, nu despre creditele luate cu buletinul.

Daca raportam totalul restantelor la numarul restantierilor, observam ca restanta medie reprezinta echivalentul a 10.000 de euro, in timp ce suma medie imprumutata de catre debitori reprezinta echivalentul a 36.000 de euro.

Spre comparatie, restanta medie in cazul tuturor restantierilor (deci si a celor cu credite mai mici de 20.000 de lei) este de 1.200 euro.

5. Concluzie – lucrurile stau destul de prost pentru banci in sensul ca pe de o parte, nu au cui da credite, iar pe de alta parte, restantele cresc. In acest context, nu ne putem astepta la o ieftinire semnificativa a creditelor in viitorul apropiat.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP