Cristian Orgonaş: Portofoliu virtual 2010: profit de 17.8% în lei şi 21.6% în euro după primele trei luni - Bloguri economice

joi, 1 aprilie 2010

Cristian Orgonaş: Portofoliu virtual 2010: profit de 17.8% în lei şi 21.6% în euro după primele trei luni

Bursa a incheiat ultima zi din martie in scadere, insa randamentele inregistrate in primul trimestru din 2010 sunt cele mai bune din ultimii 10 ani. Astfel, indicele BET – care cuprinde cele mai reprezentative 10 companii cotate la bursa – s-a apreciat cu 27.2% de la inceputul anului, in timp ce valoarea BET-FI a crescut cu 34.5%, detalii alaturat.

Pe de alta parte insa, desi bursa a avut un inceput de an fulminant, valorile principalilor indici se afla departe de maximele inregistrate in 2007: BET trebuie sa isi dubleze valoarea iar BET-FI sa isi tripleze valoarea pentru ca investitorii care au cumparat in urma cu trei ani sa isi recupereze investitia.

Portofoliu virtual 2010

La inceputul anului 2009, am conceput un portofoliu virtual de investitii care din punctul meu de vedere, trebuia sa aduca un randament bun in conditiile unui grad de risc mediu. Rezultatele inregistrate la sfarsitul anului: +40% in lei, +33% in euro, detalii aici.

Am repetat exercitiul si la inceputul anului 2010, iar acum, dupa primul trimestru, a venit momentul sa vedem cum stam. Portofoliu propus de mine pentru acest an a fost urmatorul:

1. 40% din bani i-am investit la bursa, cumparand SIF 5 (60% din suma) si BRD (40% din suma). In primul trimestru, cotatia SIF 5 a crescut cu 42.5% iar cotatia BRD cu 20%, astfel ca bursa a adus un randament mediu ponderat de 33.5%.

2. 40% din bani au fost investiti in fonduri mutuale diversificate, randamentul mediu ponderat inregistrat in primul trimestru de cele 25 de fonduri de pe piata fiind de 10%.

3. 20% din suma am alocat-o depozitelor bancare, procentul mic fiind justificat de oportunitatile bune de investitii existente pe bursa. De aproximativ sase luni dobanzile la depozitele in lei sunt in scadere, iar dobanda medie pe care am luat-o in calcul a fost de 8% pe an.

De asemenea, tot la inceputul anului am spus ca nu voi “investi” in euro pentru ca nu cred in devalorizarea leului.

Daca tragem linie si adunam, ajungem la concluzia ca randamentul adus de acest portofoliu in primele trei luni din acest an a fost de 17.8% in lei si 21.6% in euro. Randamentele anualizate sunt de 92.5% in lei si 118% in euro.

Desi este putin probabil performantele din primul trimestru sa se repete si in urmatoarele trei trimestre, personal cred ca bursa va continua sa creasca (desi nu continuu), iar leul nu se va devaloriza in fata euro.

Prin urmare, cel putin pentru moment, nu voi modifica structura portofoliului.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP