Cristian Orgonaş: Restanţele la credite au crescut în martie cu 1.2 mld lei, dar băncile încă evită executările silite - Bloguri economice

miercuri, 28 aprilie 2010

Cristian Orgonaş: Restanţele la credite au crescut în martie cu 1.2 mld lei, dar băncile încă evită executările silite

BNR a dat miercuri publicitatii datele legate de evolutia restantelor in luna martie, iar cifrele nu arata deloc bine – restantele au crescut cu 1.18 miliarde lei, respectiv cu 12.8% fata de februarie. Aceasta este cea mai mare crestere de la inceputul crizei.

Restantele la creditele acordate in moneda nationala au crescut cu 8.3% sau 402 milioane lei, ajungand la un sold total de 2.25 mld lei. Ponderea restantelor in totalul soldului de credite s-a majorat de la 6.1% in februarie la 6.65% in martie.

Restantele la creditele in valuta au crescut cu 17.7% (!!) sau echivalentul a 776 mil lei, ajungand la 5.17 mld lei. Ponderea restantelor in totalul soldului de credite a crescut de la 3.63% in februarie la 4.25% in martie, detalii in graficul de mai jos, click pe imagine pentru detalii.


Per total, restantele au ajuns la 10.4 mld lei, respectiv 5.19% din totalul soldului de credite.

Daca analizam cifrele in detaliu, observam ca in luna martie, restantele au explodat in Bucuresti – plus 518 milioane lei la creditele in valuta si plus 80 milioane lei la creditele in moneda nationala. Cu alte cuvinte, capitala este responsabila pentru 51% din variatia soldului total al restantelor luna trecuta.
De remarcat ca in ultimele trei luni restantele la creditele in valuta au crescut mai repede decat restantele la creditele in lei, detalii mai jos.


Sa nu uitam ca aproape 20% din totalul creditelor in valuta acordate in Romania sunt credite ipotecare, iar restantele au crescut cu 400.000.000 euro de la inceputul anului!

Cu toate acestea, numarul executarilor silite este extrem de mic.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP